Mr Willem van der Putten

Mr Willem van der Putten Spelregels
Over Mr Willem van der Putten
Facultatieve
Sponsors

Vervoer binnen nederland


20 november 2004

Vraag nummer: 3491  (oude nummer: 4994)

Geachte Hr.
De spelregels voor vervoer van en naar Nederland vind ik in de uitvoeringsvoorschriften terug
Zijn er voorschriften voor het vervoer van lijken van de ene plaats in Nederland naar de andere plaats in Nederland en zo ja, waar vind ik die?

groeten
E.v.d.K.

Antwoord:

Geachte heer,

Er is geen landelijke wettelijke regeling voor het vervoer van overledenen. Mede omdat gemeenten het van oudsher vaak in hun Algemene Plaatselijke Verordening regelen. In die APV staat vaak - maar niet altijd (dat scheelt van gemeente tot gemeente) - dat het vervoer van een overledene in een daartoe geƫigend vervoermiddel moet geschieden. Er staat niet expliciet dat het een 'officiƫle' lijkauto moet zijn, maar dat terzijde.
In theorie is het zo dat als een overledene van Bergen op Zoom naar Winschoten wordt vervoerd, men op de snelweg de grenzen van vele tientallen gemeenten passeert en men telkens moet bezien of de betreffende gemeenten regels heeft waar men zich aan moet houden.
De regels in de APV hebben overigens meestal alleen betrekking op het vervoer naar de begraafplaats (of het crematorium) in die gemeente. Zij zijn dan niet van toepassing op het vervoer van een overledene naar of van een mortuarium e.d.

In de praktijk zijn die bepalingen van de APV een dode letter. Als de overledene over de grenzen van meerdere gemeenten vervoerd wordt, kan het best zijn dat in de ene gemeente de regels ietsje anders zijn dan in de andere. Maar er is niemand die daar op let en dat controleert. De regels zijn normaal zo, dat zij sporen met het gezonde verstand; dus geen kist die uit de kofferbak steekt en andere rare en gevaarlijke situaties.

Samenvattend kun je zeggen dat feitelijk voor normaal rouwtransport binnen Nederland geen regels gelden en dat voor zover ze misschien wel gelden in gemeente X of Y, het voor 99,99% waarschijnlijk is dat aan die regels voldaan wordt.

Zie ook andere vragen in de sub-rubriek Vervoer overledene.
mr W.G.H.M. van der Putten

Stel een vraag:

Op dit moment is het stellen van nieuwe vragen tijdelijk niet mogelijk.

Heeft u op dit moment een
uitvaartondernemer nodig?

Bel nu: 088 605 1219
Dag en nacht bereikbaarNee, ga verder >