Mr Willem van der Putten

Mr Willem van der Putten Spelregels
Over Mr Willem van der Putten
Facultatieve
Sponsors

Oorlogsgravenovereenkomst 1937 | Verdrag van Berlijn?


29 oktober 2007

Vraag nummer: 5016  (oude nummer: 9819)

Geachte heer v/d Putten,

In de studie die ik volg als uitvaartverzorger wordt in de module Wet op de Lijkbezorging gesproken over de Oorlogsgraven-overeenkomst uit 1937. De overeenkomst van Straatsburg is me duidelijk en wordt ook goed uitgelegd. Wat moet ik met die andere overeenkomst? Ik kan verder geen goede uitleg vinden op internet hierover. Misschien kunt u me een internetsite geven waarin deze overeenkomst wordt uitgelegd.

Met vriendelijke groet,

Sandy Wijnands

Antwoord:

Geachte heer,

Ik ken geen Oorlogsgraven-overeenkomst van 1937.

Ik ken wel een overeenkomst van 28 juni 1948 tussen het Rijk en de in 1946 opgerichte Oorlogsgravenstichting. Die overeenkomst gaat over het onderhoud en de verfraaiing van militaire en civiele rijksgraven in Nederland; die werden aan de stichting opgedragen. Ik heb er over geschreven in mijn Handboek Wet op de lijkbezorging (uit. Vermande 1993), op blz. 398 en volgende.

De Overeenkomst van Straatsburg, ook het het Verdrag van Straatsburg genoemd, gaat - zoals u weet - over het internationaal vervoer van lijken. Maar alleen voor die landen die deze overeenkomst hebben geratificeerd; dat zijn overigens niet dezelfde als de ondertekenaars van het verdrag.

Ik ken maar één andere internationale overeenkomst over het vervoer van lijken en dat is het Verdrag van Berlijn van (begin) 1940. Dat verdrag is van vóór het uitbreken van de oorlog, maar na de oorlog moest men in Nederland niets meer weten van enig verdrag waar het woord 'Berlijn' in voor kwam. Het verdrag is niet geratificeerd en geldt voor Nederland niet.

Met vriendelijke groet,

mr W.G.H.M. van der Putten

TIP
Bezoek ook eens de video-adviesrubriek: Infotheek - reportages - kijkersvragen - juridische vragen en antwoorden (klik hier).

---

Nog een goede raad: wordt geen klant van KPN. KPN is een bedrijf dat niet reageert op klachten en volstrekt lak heeft aan de klant. Dat is althans mijn ervaring tot op de dag van vandaag.

Stel een vraag:

Op dit moment is het stellen van nieuwe vragen tijdelijk niet mogelijk.

Heeft u op dit moment een
uitvaartondernemer nodig?

Bel nu: 088 605 1219
Dag en nacht bereikbaarNee, ga verder >