Mr Willem van der Putten

Mr Willem van der Putten Spelregels
Over Mr Willem van der Putten
Facultatieve
Sponsors

Afbakening politie- en justitiekosten vervoer


29 juni 2005

Vraag nummer: 3868  (oude nummer: 6113)

Kunt u mij duidelijkheid verschaffen over de circulaire van Ministerie van Justitie kenmerk 5147451/502 waarin de afbakening tussen politie- en justitiekosten worden beschreven. Wij worden vaak ingeroepen door politie om b.v. een stoffelijk overschot op te halen die een onnatuurlijke of natuurlijke dood is gestorven. Het is mij absoluut niet duidelijk waar wij wat kunnen declareren. Kunt u mij daar antwoord opgeven? Is het mogelijk dat er landelijke regels komen voor vervoerders die dit werk doen om een stuk duidelijkheid te verschaffen. Nu wordt je van het kastje naar de muur gestuurd. Justitie zegt politie moet betalen, politie zegt op zijn beurt weer dat gemeente moet betalen en zo gaat het heen en weer. Hopend op wat duidelijkheid.
Met vriendelijke groet.
Jan Boll

Antwoord:

Geachte heer,

Ik kan u die duidelijkheid niet verschaffen. Daarnaast heb ik de indruk dat diverse organen van politie en justitie de circulaire niet kennen en er niet naar handelen. Dus wat er op papier staat heeft maar beperkte waarde: je krijgt er toch gezeur over, om het maar simpel te zeggen.

Voor mij zou het echter erg simpel zijn als ik in uw schoenen zou staan: wie opdracht geeft betaalt.
Dat geldt in principe voor alle soorten dienstverlening, niet alleen in Nederland, maar in de hele wereld. Waarom hier dan niet?
Ik zou alleen opdrachten aanvaarden als iemand per fax de opdracht geeft en schriftelijk verklaart om de kosten te betalen. Dat zal eerst gesteun en gekreun opleveren en wellicht loopt u 1 of 2 opdrachten mis. Maar u zult - denk ik - merken dat alleen deze houding betrokkenen dwingt om eens echt intern afspraken te maken. En daarna loopt alles heel soepel.

Door zelf (te) schappelijk te zijn in het aanvaarden van opdrachten houdt u ook zelf de onduidelijkheid in stand.

Met vriendelijke groet,

mr W.G.H.M. van der Putten

TIP
Bezoek ook eens de video-adviesrubriek: Infotheek - reportages - kijkersvragen - juridische vragen en antwoorden (klik hier).

Stel een vraag:

Op dit moment is het stellen van nieuwe vragen tijdelijk niet mogelijk.

Heeft u op dit moment een
uitvaartondernemer nodig?

Bel nu: 088 605 1219
Dag en nacht bereikbaarNee, ga verder >