Mr Willem van der Putten

Mr Willem van der Putten Spelregels
Over Mr Willem van der Putten
Facultatieve
Sponsors

Verwerpen erfenis maar wel aansprakelijk voor uitvaart vanaf derde jaar uit huis


4 oktober 2019

Vraag nummer: 58729

Situatie moeder komt op korte termijn te overlijden staan onder bewindvoerder 3 jaar geen geld is zwerfende geweest.3 kinderen en 3 kleinkinderen zijn aanwezig die vanaf hun derde levensjaar bij oma en uit huis zijn geplaatst en nooit meer contact is geweest .Zijn ze toch aansprakelijk als de gemeente dit komt verhalen ondanks dat zij de erfenis verworpen hebben.Vraag 1 wat kan men doen.Vraag 2 is het oudste kind verantwoordelijk als broer en zus bijstand uitkering hebben en de oudste wel meer inkomen.Dank voor uw hulp

Antwoord:

Geachte heer of mevrouw,

Kinderen zijn niet verantwoordelijk voor uitvaartkosten, als zij geen opdracht voor de uitvaart geven en geen erfgenaam zijn.
Maar er is een uitzondering: als de gemeente de uitvaart regelt en de kosten voorschiet, zijn de kinderen wel aansprakelijk voor de uitvaartkosten. Dat is een speciale wettelijke regeling, om niet de belastingbetaler maar de nazaten van iemand verantwoordelijk te maken voor de kosten.

Zie in de subrubriek 'Kosten uitvaart' de vele vragen over de kosten van de uitvaart van een ouder.

Zie ook de vragen over de kosten voor kinderen (en voor broers, zussen of andere familieleden) als de gemeente de uitvaart regelt en de kosten wil verhalen op erfgenamen. Deze vragen staan in de subrubriek 'Uitvaart door gemeente'.

Dat er bijna geen contact is geweest met de ouder, maakt voor de wet geen verschil. Dat kinderen een uitkering krijgen maakt ook geen verschil. Wel kan het zo zijn dat als kinderen heel weinig geld hebben, zij soms een beroep kunnen doen op bijzondere bijstand.

Het oudste kind of het kind met een goed inkomen, is niet verantwoordelijk voor andere kinderen. Maar ieder kind is aansprakelijk voor het geheel van het kosten. Dan is het bij het kind met een goed inkomen makkelijker te innen voor de gemeente dan bij de anderen. Dus dat kind loopt meer risico, ook al mag het een deel verhalen op de broer(s) en/of zus(sen).

Mijn advies in dit soort situaties is om toch als kinderen samen een uitvaart te regelen. Ik snap dat daar geen behoefte aan is, maar het is waarschijnlijk de goedkoopste en snelste oplossing, met het minste gedoe. Men hoeft de uitvaart niet bij te wonen, ook niets te regelen voor vrienden en verdere familie van de overledene. Men kan voor bedragen tussen de 1.250,- en 1.500,- euro een uitvaart regelen. Bijvoorbeeld via begrafenis of crematie.

Als de gemeente de uitvaart regelt, zijn de kosten waarschijnlijk veel hoger. Steeds meer gemeenten gaan er - op zich terecht - toe over om eigen ambtelijke uren ook voor een deel in rekening te brengen. Zo komen gemeentelijke uitvaarten op bedragen tussen 2.500,- en 3.500,- euro.

Ik adviseer u om zelf een uitvaart te regelen voor 1.500,-. Voor 3 kinderen komt dat op 500,- euro per kind. Minvermogende kinderen kunnen voor hun deel van dat bedrag een beroep doen op bijzondere bijstand.
Het is verstandig voor die kinderen om al in een vroeg stadium met de gemeente over de bijstand te overleggen.

Met vriendelijke groet,

mr W.G.H.M. van der Putten


TIP
Laat nabestaanden niet onnodig zoeken naar oude polissen. Registreer of u een uitvaartverzekering hebt op Uitvaartverzekeringsregister.nl
Ook verstandig om in te vullen als u GEEN verzekering hebt.

TIP
Vergelijk snel en eenvoudig offertes van uitvaartondernemers via de site Uitvaartoffertes.nl

TIP
Bezoek ook eens de video-adviesrubriek: Infotheek - reportages - kijkersvragen - juridische vragen en antwoorden (klik hier).
Zoals: Wie is verantwoordelijk voor de kosten van de uitvaart?


TIP
Melden van overlijden. Landelijk gratis meldnummer overlijden: 0800-783 73 43.

TIP

TIP
www.urnenwinkel.nl. De mooiste collectie urnen voor de beste prijs.

Stel een vraag:

Op dit moment is het stellen van nieuwe vragen tijdelijk niet mogelijk.

Om bezoekers zo snel mogelijk naar de juiste plek te helpen hebben we een eenmalige vraag:

Heeft u op dit moment een uitvaartondernemer nodig?

Bel nu 088 - 605 1219

Dag en nacht bereikbaar

JA NEE