Mr Willem van der Putten

Mr Willem van der Putten Spelregels
Over Mr Willem van der Putten
Facultatieve
Sponsors

Uitvaart oom (zonder verzekering, met schulden)


13 augustus 2022

Vraag nummer: 65298

Wij hebben een oom van 92 jaar die niet verzekerd is voor zijn uitvaart en schulden heeft. Zijn nalatenschap wordt door ons niet geaccepteerd. Als hij via de gemeente wordt begraven, worden die kosten daarvan op ons verhaald?

Antwoord:

Geachte heer of mevrouw,

Als deze oom overlijdt en de familie de uitvaart niet wil regelen, zal de gemeente het moeten doen.
De gemeente kan de kosten verhalen op de nalatenschap van de overledene. Misschien is dat voldoende om de kosten te dekken. Dat staat namelijk eigenlijk los van de schulden die de overledene heeft. Gelden of waardevolle goederen van de overledene mogen als eerste gebruikt worden om de kosten van de uitvaart te dekken en pas in tweede instantie om andere schulden te betalen.

Als de nalatenschap onvoldoende groot is om de kosten van de uitvaart te dekken, kan de gemeente (een deel van) de rekening bij erfgenamen leggen. Als erfgenamen dat niet willen, kunnen ze afstand doen van de erfenis.

U schrijft dat u de nalatenschap niet wilt accepteren. Maar dat is een misverstand. Men kan een erfenis of het zijn van erfgenaam niet accepteren; men wordt namelijk automatisch erfgenaam, ongeacht of men dat wil of niet. Als men dat niet wil, moet men de erfenis verwerpen. Je kunt een erfenis niet niet accepteren.

U kunt niet vooraf afstand doen van een erfenis. U moet wachten tot de betreffende persoon overleden is. Het kan namelijk alleen aan de hand van een overlijdensakte. En die kan natuurlijk pas worden afgegeven als iemand overleden is, niet tevoren. Men kan afstand doen bij de griffie van de rechtbank of via een notaris; dat laatste is iets duurder maar voor sommige mensen makkelijker.

Zie ook de vragen over de kosten voor neven, nichten, broers, zussen of andere familieleden als de gemeente de uitvaart regelt, maar de kosten wil verhalen op erfgenamen. Deze vragen staan in de subrubriek 'Uitvaart door gemeente; vragen van publiek'.

Een all-round uitvaartverzorger met landelijke dekking die een goedkope uitvaart kan regelen, is Exit.nl.

Zie ook: Wie is verantwoordelijk voor de kosten van de uitvaart?


Met vriendelijke groet,

mr W.G.H.M. van der Putten


TIP
Laat nabestaanden niet onnodig zoeken naar oude polissen. Registreer of u een uitvaartverzekering hebt op Uitvaartverzekeringsregister.nl
Ook verstandig om in te vullen als u GEEN verzekering hebt.

TIP
Bezoek ook eens de video-adviesrubriek: Infotheek - reportages - kijkersvragen - juridische vragen en antwoorden (klik hier).

TIP
Melden van overlijden. Landelijk gratis meldnummer overlijden: 0800-783 73 43.

TIP
Regel hier uw begrafenis of crematie.

Stel een vraag:

Op dit moment is het stellen van nieuwe vragen tijdelijk niet mogelijk.

Heeft u op dit moment een
uitvaartondernemer nodig?

Bel nu: 088 605 1219
Dag en nacht bereikbaar



Nee, ga verder >