Mr Willem van der Putten

Mr Willem van der Putten Spelregels
Over Mr Willem van der Putten
Facultatieve
Sponsors

Kosten uitvaart op broers en nicht verhalen?


8 oktober 2019

Vraag nummer: 58778

De situatie is als volgt. Mijn oom is overleden. Hij heeft twee nog levende broers en ik ben een nicht. Omdat mijn vader is overleden ben ik erfgenaam. Naar verwachting zijn er echter schulden en er is ook geen geld om de uitvaart te voldoen. Mijn ooms hebben de uitvaart nu aan de gemeente over gelaten.
Bij wie komen nu alle kosten terecht en wat raadt u mij aan te doen? Ik heb zelf twee minderjarige kinderen en 1 meerderjarig kind. Moet ik beneficiair aanvaarden? En ben ik als nicht, maar door het overlijden van mijn vader dus wel erfgenaam, aansprakelijk voor de kosten van de uitvaart? En hoe snel moet ik beslissen?

Bedankt voor uw antwoord.

Antwoord:

Geachte mevrouw,

De gemeente kan de kosten van de uitvaart van uw overleden oom verhalen op de nalatenschap en de erfgenamen. Als uw 2 andere ooms afstand doen van de erfenis, zijn ze niet aansprakelijk voor de kosten van de uitvaart.

Uw ooms en u zijn in elk geval niet aanspreekbaar voor de kosten van de gemeente, vanwege de familierelatie. Broers en nichten zijn nergens verantwoordelijk voor, als ze niet zelf opdracht voor een uitvaart geven.
Dat ligt anders bij kinderen van de overledene. Die zijn altijd verantwoordelijk voor de kosten van de gemeente, ook als ze afstand doen van de erfenis.

Hoe het zit met het geval dat u de erfenis beneficiair zou aanvaarden, vind ik lastig te zeggen. Want dat is een erfrechtelijke kwestie en dat is een vraag voor een notaris. Deze rubriek behandelt alleen vragen over de wetgeving voor begraven en cremeren.

Ik denk dat de gemeente sowieso de kosten van de uitvaart op de nalatenschap mag verhalen. Uitvaartkosten zijn een preferente vordering, die hoog genoteerd staat, als er geld verdeeld moet worden. Maar als er geen geld is, of te weinig is, mag men bij de erfgenamen aankloppen. Dat zou u kunnen zijn, als u beneficiair aanvaardt. Maar als u ziet dat u in de min eindigt, aanvaardt u de erfenis niet en kan de gemeente mijns inziens niets op u verhalen.
Maar, nogmaals, dit is geen erfrecht-rubriek. Ik adviseer u om een notariskantoor om advies te vragen, of de notaristelefoon te bellen. Dan weet u het zeker.

Zie in de subrubriek 'Kosten uitvaart' de vele tientallen vragen over de kosten van de uitvaart van een broer of oom.

Zie ook de vragen over de kosten voor kinderen en voor broers, zussen of andere familieleden als de gemeente de uitvaart regelt, maar de kosten wil verhalen op erfgenamen. Deze vragen staan in de subrubriek 'Uitvaart door gemeente'.

Met vriendelijke groet,

mr W.G.H.M. van der Putten


TIP
Laat nabestaanden niet onnodig zoeken naar oude polissen. Registreer of u een uitvaartverzekering hebt op Uitvaartverzekeringsregister.nl
Ook verstandig om in te vullen als u GEEN verzekering hebt.

TIP
Vergelijk snel en eenvoudig offertes van uitvaartondernemers via de site Uitvaartoffertes.nl

TIP
Bezoek ook eens de video-adviesrubriek: Infotheek - reportages - kijkersvragen - juridische vragen en antwoorden (klik hier).
Zoals: Wie is verantwoordelijk voor de kosten van de uitvaart?


TIP
Melden van overlijden. Landelijk gratis meldnummer overlijden: 0800-783 73 43.

TIP
Regel hier uw begrafenis of crematie.

TIP
www.urnenwinkel.nl. De mooiste collectie urnen voor de beste prijs.

Stel een vraag:

Naam *:  
E-mailadres *:
De titel van uw vraag *:
Uw vraag *:
* Wel verplicht, maar wordt niet gepubliceerd in de website (alleen uw vraag en antwoord).   Verzenden >

Heeft u op dit moment een
uitvaartondernemer nodig?

Bel nu: 088 605 1219
Dag en nacht bereikbaarNee, ga verder >