Mr Willem van der Putten

Mr Willem van der Putten Spelregels
Over Mr Willem van der Putten
Facultatieve
Sponsors

Gemeentes in discussie wie uitvaart moet gaan regelen


24 februari 2020

Vraag nummer: 60133

Goede dag mijn vader is nu ruim een week geleden overleden ,hij was niet verzekerd en ik zelf heb niet de middelen om dit te bekostigen
Nu zijn de gemeente vlaardingen als gemeente rotterdam in discussie wie de uitvaart moet gaan regelen hij woont in vlaardingen ,en is in vlaardingen overleden,maar zijn lichaam is naar rotterdam gebracht kunt u mij misschien verder mee helpen ,ik wil graag afscheid nemen en beginnen aan mij rouwproces ,maar kom daar nu niet aan toe .gemeentes verwijzen mij aan de tel van het kastje naar de muur ,het mag allemaal niks kosten maar kosten van het mortuarium lopen zowel op help!!!

Antwoord:

Geachte mevrouw,

Gecondoleerd met het verlies van uw vader.

Als het lichaam van uw vader nu in Rotterdam is, is deze gemeente verantwoordelijk voor zijn uitvaart. Maar het is ook de vraag hoe uw vader daar gekomen is. De persoon die hem naar Rotterdam heeft laten brengen is de eerst verantwoordelijke.

Verder kan ik over deze zaak weinig zeggen, want ik beschik niet over de gegevens die daarvoor nodig zijn.
Ik kan wel zeggen, dat als u de uitvaart niet kunt betalen, u in beginsel een beroep zou moeten kunnen doen op bijzondere bijstand in uw eigen woongemeente.

Ik merk op dat als een gemeente de uitvaart regelt, die gemeente haar kosten geheel kan verhalen op de kinderen van de overledene. Dus in dit geval ook op u. Een gemeentelijke uitvaart is niet altijd de goedkoopste. Ook omdat een gemeente niet alleen de kosten van een uitvaartondernemer maar ook eigen ambtelijke uren in rekening mag brengen.

Ik adviseer mensen daarom om toch te proberen zelf een uitvaart te regelen, omdat ze dan meestal goedkoper uit kunnen zijn. Dat ken met bijzondere bijstand, soms een lening en soms hulp van familie en vrienden die allemaal een beetje bijdragen. Een uitvaart is mogelijk voor 1.200,- tot 1.500,- euro.

Zie vergelijkbare vragen in de subrubriek 'Uitvaart door gemeente; vragen van publiek'.

Zie ook: Wie is verantwoordelijk voor de kosten van de uitvaart?


Met vriendelijke groet,

mr W.G.H.M. van der Putten


TIP
Laat nabestaanden niet onnodig zoeken naar oude polissen. Registreer of u een uitvaartverzekering hebt op Uitvaartverzekeringsregister.nl
Ook verstandig om in te vullen als u GEEN verzekering hebt.

TIP
Bezoek ook eens de video-adviesrubriek: Infotheek - reportages - kijkersvragen - juridische vragen en antwoorden (klik hier).

TIP
Melden van overlijden. Landelijk gratis meldnummer overlijden: 0800-783 73 43.

TIP
Regel hier uw begrafenis of crematie.

Stel een vraag:

Op dit moment is het stellen van nieuwe vragen tijdelijk niet mogelijk.

Om bezoekers zo snel mogelijk naar de juiste plek te helpen hebben we een eenmalige vraag:

Heeft u op dit moment een uitvaartondernemer nodig?

Bel nu 088 - 605 1219

Dag en nacht bereikbaar

JA NEE