Mr Willem van der Putten

Mr Willem van der Putten Spelregels
Over Mr Willem van der Putten
Facultatieve
Sponsors

Gemeente regelt uitvaart zonder familie te waarschuwen 1


18 april 2018

Vraag nummer: 54667

In augustus 2017 is de broer van mijn vader overleden en gecremeerd. Gemeente Eindhoven heeft geen nabestaanden gevonden. Daar mijn vader (90 jaar) al maanden geen contact kon verkrijgen met zijn broer, heeft hij uiteindelijk in oktober via internet gelezen onder de gemeenteberichten en daar gevonden dat zijn broer naar het ziekenhuis is gebracht en overleden. Wat zijn zijn rechten t.a.v. persoonlijke eigendommen e.d.

Antwoord:

Geachte heer,

Dit is een heel merkwaardige situatie. Mij lijkt dat het voor een gemeente, die toegang heeft tot de bevolkingsadministratie, toch niet zo'n probleem moet zijn om een broer of zus of neef etc. van iemand te vinden.
Ook bij iemand in huis liggen toch zaken als oude adresboekjes, een verjaardagskalender, verjaardagskaarten etc. Men kan ook met buren van de overledene praten en vragen of er wel eens mensen op bezoek kwamen, de overledene ooit heeft gesproken over familie e.d.

Het is eerst de vraag wat de gemeente precies gedaan heeft om nabestaanden te vinden. Dat men uw vader en ook u niet heeft gevonden, doet vermoeden dat geen serieuze actie is ondernomen om u te vinden. Als ik u was zou ik om een toelichting vragen. En, als die niet bevredigend is, een klacht indienen.

Als de broer van uw vader geen echtgenote of kinderen had, is uw vader en eventuele anderen broers of zussen (of diens kinderen, als die overleden zijn) zijn erfgenaam of erfgenamen. Die hebben natuurlijk recht op persoonlijke eigendommen. Maar ik vermoed dat alles vorig jaar is weggegooid. Waardevolle zaken zijn misschien gebruikt om de kosten van de crematie (deels) mee te betalen. Men gaat geen spullen opslaan als men denkt dat er geen nabestaanden zijn en niemand er ooit nog belangstelling voor heeft.
Maar ook dit is een gevolg van nalatigheid van de gemeente Eindhoven.

Ik zou, als ik u was, snel contact opnemen met de gemeente Eindhoven en verantwoording eisen van de behandeling van het overlijden van uw oom.

Met vriendelijke groet,

mr W.G.H.M. van der Putten

Naschrift:
Zie vervolgvraag nummer 54670.


TIP
Laat nabestaanden niet onnodig zoeken naar oude polissen. Registreer of u een uitvaartverzekering hebt op Uitvaartverzekeringsregister.nl
Ook verstandig om in te vullen als u GEEN verzekering hebt.

TIP
Vergelijk snel en eenvoudig offertes van uitvaartondernemers via de site Uitvaartoffertes.nl

TIP
Bezoek ook eens de video-adviesrubriek: Infotheek - reportages - kijkersvragen - juridische vragen en antwoorden (klik hier).
Zoals: Wie is verantwoordelijk voor de kosten van de uitvaart?


TIP
Melden van overlijden. Landelijk gratis meldnummer overlijden: 0800-783 73 43.

TIP
Regel hier uw begrafenis of crematie.

Stel een vraag:

Op dit moment is het stellen van nieuwe vragen tijdelijk niet mogelijk.

Om bezoekers zo snel mogelijk naar de juiste plek te helpen hebben we een eenmalige vraag:

Heeft u op dit moment een uitvaartondernemer nodig?

Bel nu 088 - 605 1219

Dag en nacht bereikbaar

JA NEE