Mr Willem van der Putten

Mr Willem van der Putten Spelregels
Over Mr Willem van der Putten
Facultatieve
Sponsors

Vergoeding mogelijk crematiekosten bij weigering lichaam bij terbeschikkingstelling


28 mei 2011

Vraag nummer: 24701  (oude nummer: 16755)

Mijn vader heeft lang geleden besloten dat hij zijn lichaam aan de wetenschap wilde schenken. Na zijn dood, nu een maand geleden werd zijn lichaam door het ziekenhuis waar hij zich aangemeld had geweigerd. Andere ziekenhuizen weigerden zijn lichaam omdat hij zich daar niet had aangemeld. Het was ons niet bekend dat dit zou kunnen gebeuren. En mijn vader ook niet anders had hij zich, hem kennende wel verzekerd. Wij kwamen dus onverwacht voor de hoge kosten van de crematie te staan. Kunnen wij op een of andere manier nog aanspraak maken op een of andere vergoeding of tegemoetkoming voor deze onvoorziene kosten. Rob Vlaar

Antwoord:

Geachte heer,

Ziekenhuizen garanderen nooit dat zij het stoffelijk overschot van een persoon die zijn lichaam ter beschikking van de wetenschap wil stellen, ook feitelijk accepteren. Er is op dit moment een overschot in het aanbod. Soms kan een lichaam, bijvoorbeeld door een ernstig ongeval, onbruikbaar worden voor medisch onderwijs en onderzoek. Dat is het eigen risico van betrokkene.
De nabestaanden staan dan voor de taak en kosten van het regelen van een 'normale' uitvaart.

Het is natuurlijk heel vervelend dat uw vader zich dat blijkbaar onvoldoende realiseerde. Maar dan heeft hij toch echt de documentatie van het ziekenhuis niet goed gelezen.

Nee, ik ken geen enkele regeling voor een tegemoetkoming in de crematiekosten. Vroeger, tot 2001, waren de uitvaartkosten van ouders voor kinderen nog fiscaal aftrekbaar voor de inkomstenbelasting. Maar dat is helaas al lang niet meer zo.

Met vriendelijke groet,

mr W.G.H.M. van der Putten


TIP
Bezoek ook eens de video-adviesrubriek: Infotheek > Reportages > uitvaartvoorlichting.
Bijvoorbeeld over het ter beschikking stellen van je lichaam aan de wetenschap na overlijden (ontleding).

Stel een vraag:

Op dit moment is het stellen van nieuwe vragen tijdelijk niet mogelijk.

Heeft u op dit moment een
uitvaartondernemer nodig?

Bel nu: 088 605 1219
Dag en nacht bereikbaarNee, ga verder >