Mr Willem van der Putten

Mr Willem van der Putten Spelregels
Over Mr Willem van der Putten
Facultatieve
Sponsors

Onduidelijkheden; overschot aan lichamen


16 december 2012

Vraag nummer: 33044

Graag wil antwoord op de volgende vragen:

In de informatie staat dat er soms een overschot aan lichamen is en dat in dat geval alsnog een begrafenis of crematie plaats zal vinden.
Hoe zit het met de kosten van zo'n onverwachte wending? er is immers geen verzekering afgesloten omdat besloten is het lichaam ter beschikking van de medische wetenschap te stellen.

Antwoord:

Geachte heer of mevrouw,

Ik beantwoord uw 4 vragen separaat, opdat het onderwerp dan in de kop van de vraag kan staan en beter vindbaar is.

Als men zijn lichaam ter beschikking van de wetenschap wil stellen, moet men er altijd rekening mee houden dat het stoffelijk overschot niet geaccepteerd wordt of kan worden.
Dat is het geval als er te veel aanbod is. Omdat niemand precies weet op welke datum hij of zij zal overlijden, is dat niet te plannen en niet te voorzien.
Dat kan ook het geval zijn als het stoffelijk overschot onbruikbaar is. Denk aan de situatie dat iemand door een verkeersongeval om het leven komt. Een verminkt stoffelijk overschot of een lichaam met inwendige kneuzingen is waarschijnlijk niet (meer) bruikbaar.

Men moet er dus nooit van uitgaan dat er geen uitvaartkosten zijn, als iemand zijn lichaam ter beschikking van de wetenschap stelt.
Men moet spaargeld voor de uitvaart achter de hand houden. En als men dat niet heeft, blijft een uitvaartverzekering nodig.
Ik zou dan echter adviseren om geen naturaverzekering te nemen, maar een kapitaalverzekering die geld uitkeert dat ook voor andere dingen dan de uitvaart aangewend kan worden.

Zie de eerdere vraag Genoeg lichamen (voor ter beschikking stellen van de wetenschap) en andere vragen in de subrubriek Ter beschikking van de wetenschap.

Met vriendelijke groet,

mr W.G.H.M. van der Putten

TIP
Bezoek ook eens de video-adviesrubriek: Infotheek - reportages - kijkersvragen - juridische vragen en antwoorden (klik hier).

Zoals: wie is verantwoordelijk voor de kosten van de uitvaart?

Stel een vraag:

Op dit moment is het stellen van nieuwe vragen tijdelijk niet mogelijk.

Heeft u op dit moment een
uitvaartondernemer nodig?

Bel nu: 088 605 1219
Dag en nacht bereikbaarNee, ga verder >