Mr Willem van der Putten

Mr Willem van der Putten Spelregels
Over Mr Willem van der Putten
Facultatieve
Sponsors
U bent hier: home / juridisch / overige / sectie / sectieruimte

Sectieruimte


15 mei 2003

Vraag nummer: 2248  (oude nummer: 2672)

L.s.
Een zogenaamde sectieruimte / lijkenhuisje, heeft de gemeente hierin verplichttingen, dient een gemeente deze te hebben.
Zo ja, welke eisen/verordeningen worden hieraan gesteld.
Zo nee, kan een gemeente een locale begrafenisondernemer (dan wel locaal ziekenhuis o.i.d.) verplichtten bij noodzaak aan sectieruimte, ruimte hiervoor in zijn/haar onderneming vrij te maken.
Met vr.gr.
A. Haak

Antwoord:

Geachte heer Haak,

Een gemeente is niet verplicht om een sectieruimte of lijkenhuisje te hebben. Vergelijk in de sub-rubriek Mortuarium/rouwcentrum vraag 1004 Gemeentelijk mortuarium noodzakelijk?

Het is zo dat de gemeente een formele taak heeft op het gebied van lijkschouwing, namelijk het aanstellen van een lijkschouwer. Maar in het overgrote deel van de gemeente is de taak ondergebracht bij de GGD's. En die treffen dan zelf hun voorzieningen, als de schouw niet gewoon thuis bij de overledene kan plaatsvinden.

De gemeente kan een lokale begrafenisondernemer niet verplichten om een sectieruimte vrij te maken. Overigens is sectie eigenlijk een te zware term. Niet elke lijkschouwing hoeft op sectie uit te lopen. Sectie is al meteen het hele lichaam openen en inwendig onderzoeken en dat hoeft alleen in ernstige gevallen. Dat speelt alleen in ziekenhuizen als men naar de medische oorzaken van het overlijden zoekt. En het speelt ook bij zeer ernstige misdrijven, maar dan gebeurt het door een politiearts en meestal bij het NFI (voorheen het Gerechtelijk Laboratorium). Daar hoef je als gemeente niet in te voorzien. En de gemiddelde uitvaartondernemer heeft ook geen ruimte die voor sectie geschikt is. Dan moet je naar ziekenhuismortuaria of centra van het bedrijf CMO (zie www.zdg.nl).

Waar je als gemeente aan moet denken, is dat je in het geval van een ramp, bijvoorbeeld bij een groot ongeluk met tientallen of meer slachtoffers, een ruimte hebt waar je die slachtoffers tijdelijk kunt onderbrengen, eventueel ook voor onderzoek door het Rampen Identificatie Team. Dan moet je, afhankelijk van de aantallen, afspraken maken met ziekenhuizen. Het punt is dat je eigenlijk moet inventariseren wat de maximale capaciteit van een aantal koelcellen is, zodat er ergens mee kunt gaan rekenen. Maar een uitvaartondernemer en een ziekenhuis zal waarschijnlijk ook een reguliere benutting van die capaciteit hebben, zodat er weer plekken vanaf zullen gaan.

Ik denk niet dat je ruimte kunt vorderen, behalve in heel extreme situaties, zoals in oorlogstijd.

mr W.G.H.M. van der Putten

15 mei 2003

Stel een vraag:

Op dit moment is het stellen van nieuwe vragen tijdelijk niet mogelijk.

Om bezoekers zo snel mogelijk naar de juiste plek te helpen hebben we een eenmalige vraag:

Heeft u op dit moment een uitvaartondernemer nodig?

JA NEE