Mr Willem van der Putten

Mr Willem van der Putten Spelregels
Over Mr Willem van der Putten
Facultatieve
Sponsors

Opbaring in Duitsland niet mogelijk na 4 dagen?


24 december 2003

Vraag nummer: 2761  (oude nummer: 3638)

Mijn schoonvader is 4 dagen geleden overleden in een ziekenhuis in Duitsland a.g.v. een hartstilstand. Het heeft 3 dagen geduurd voordat zijn huidige gezin heeft kunnen regelen dat het Social Ambt garant stond voor de kosten (hij was niet verzekerd). Pas daarna konden zij een begrafenisondernemer bereid vinden om de 'zaak in behandeling te nemen'. Nu zegt de begrafenisondernemer dat wij geen afscheid meer van hem kunnen nemen omdat hij te lang dood zou zijn. Hij is zaterdagavond overleden en heeft in het ziekenhuis in de koeling gelegen. Het is nu woensdag. De begrafenisondernemer heeft hem zelf nog niet gezien, dus dat is niet de oorzaak dat het niet meer zou kunnen: zij zeggen dat het simpelweg is omdat hij al te lang dood is. Wat zijn onze rechten hierin? Mijn man heeft een tragische levensloop met zijn vader gehad en het is voor hem niet leefbaar als hij geen afscheid meer kan nemen.

Antwoord:

Geachte mevrouw,

Over de regels in Duitsland kan ik niets zeggen.
In Nederland zou er geen belemmering zijn als nabestaanden de overledene zouden willen zien, als die 4 of 5 dagen oud is. De opdrachtgever van een uitvaart beslist óf een overledene nog gezien kan worden en door wie.

Echter, in Nederland, als niet de nabestaanden maar de Sociale Dienst de uitvaart zou regelen, is er geen recht om als nabestaande in een mortuarium afscheid te nemen. Het opbaren van iemand en bezoek ontvangen in een mortuarium kost namelijk extra uitvaartpersoneel en dus geld; de Sociale Dienst is niet verplicht om dergelijke extra kosten te maken als de nabestaanden zelf de kosten niet kunnen dragen of het er niet voor over hebben.

mr W.G.H.M. van der Putten

Stel een vraag:

Op dit moment is het stellen van nieuwe vragen tijdelijk niet mogelijk.

Heeft u op dit moment een
uitvaartondernemer nodig?

Bel nu: 088 605 1219
Dag en nacht bereikbaarNee, ga verder >