Mr Willem van der Putten

Mr Willem van der Putten Spelregels
Over Mr Willem van der Putten
Facultatieve
Sponsors

Verlof uitstel na niet-natuurlijk overlijden (en het horen van een arts)


6 februari 2006

Vraag nummer: 4263  (oude nummer: 7423)

Goedemiddag,
ik heb altijd begrepen dat als je een verklaring van geen bezwaar hebt van de officier van justitie, dat het dan niet nodig is een uitstelverklaring door een arts te laten tekenen. Bij de gemeente Hilversum staan ze er echter op dat we wel een uitstel verzorgen, dit brengt weer extra kosten met zich mee voor de familie, dus wil ik liever voorkomen. Ik kan het echter niet terugvinden in de wet op de lijkbezorging, dus wellicht heeft de gemeente gelijk?

Antwoord:

Geachte mevrouw,

De gemeente heeft gelijk. Nergens staat in de Wet op de lijkbezorging dat artikel 17, eerste lid, niet geldt in het geval van een niet-natuurlijke dood, of wanneer er verklaring van geen bezwaar is. Kortom, artikel 17 geldt altijd, dus zowel bij een natuurlijke als een niet-natuurlijke dood.

Een verklaring van geen bezwaar van de officier van justitie betekent dus niet automatisch verlof voor een uitgestelde lijkbezorging. En mij lijkt terecht dat de gemeente dan nog een verklaring van een arts wil zien, gelet op de tekst van artikel 17, eerste lid.
Echter, als je kijkt naar de logica van de wet, moet niet de uitvaartondernemer voor een verklaring van een arts zorgen, maar moet de gemeente zélf een arts consulteren. Het is luiwammesheid van de gemeente om te verlangen dat de aanvrager van het uitstelverlof met een verklaring van een arts komt. Maar de idee van de wetgever is dat de gemeente zelf een arts vraagt om de situatie te beoordelen. Dat is feitelijk lastig, OK, maar misschien kunt u hier de gemeente mee om de oren slaan: als de gemeente (formeel de burgemeester) een arts wenst te horen alvorens te beslissen wel of geen uitstel te verlenen, moet de gemeente zelf een arts sturen. Dát is het systeem van de wet. Dan heb je ook een neutraal onafhankelijk advies, wat je misschien niet hebt als de aanvrager zelf met een verklaring van een arts op de proppen komt.

Met vriendelijke groet,

mr W.G.H.M. van der Putten

Stel een vraag:

Op dit moment is het stellen van nieuwe vragen tijdelijk niet mogelijk.

Om bezoekers zo snel mogelijk naar de juiste plek te helpen hebben we een eenmalige vraag:

Heeft u op dit moment een uitvaartondernemer nodig?

JA NEE