Mr Willem van der Putten

Mr Willem van der Putten Spelregels
Over Mr Willem van der Putten
Facultatieve
Sponsors

Wanneer lijkschouwing toegestaan?


31 mei 2003

Vraag nummer: 2277  (oude nummer: 2717)

Sat, 31 May 2003 14:56

wanneeer is lijkschouwing wettelijk toegestaan? Is er een nederlandse site over de wettelijke procedures en lijkschouwing?

Antwoord:

Geachte mevrouw,

Lijkschouwing is niet 'toegestaan', maar wettelijk verplicht. Iemand kan niet worden begraven of gecremeerd zonder dat een arts het lijk eerst schouwt. Pas daarna kan men een verlof tot begraven of cremeren krijgen.
Dit kunt u lezen in de Wet op de lijkbezorging; de tekst van deze wet staat op deze site, op de pagina Professioneel. Zie het tabje rechtsboven op de home-pagina.

Ook is het toegestaan, en misschien doelt uw vraag daarop, dat nabestaanden nog een extra schouw van het stoffelijk overschot wensen. Dat kan verder gaan dan uitwendig schouwen, namelijk het laten uitvoeren van sectie.

Er is bij mijn weten geen (andere) Nederlandse site waar systematisch iets over wettelijke procedures en lijkschouwing staat. U kunt behalve naar de wettekst ook in de juridische adviesrubriek nog eens kijken naar de sub-rubrieken Lijkschouwing en Sectie. Dan krijgt u een beeld van wat het inhoudt. En de enige wettelijke procedure op dit vlak heb ik al genoemd: iedere overledene moet door een arts worden geschouwd, alsvorens er kan worden begraven of gecremeerd.

mr W.G.H.M. van der Putten

2 juni 2003

Stel een vraag:

Naam *:  
E-mailadres *:
De titel van uw vraag *:
Uw vraag *:
* Wel verplicht, maar wordt niet gepubliceerd in de website (alleen uw vraag en antwoord).   Verzenden >

Heeft u op dit moment een
uitvaartondernemer nodig?

Bel nu: 088 605 1219
Dag en nacht bereikbaarNee, ga verder >