Mr Willem van der Putten

Mr Willem van der Putten Spelregels
Over Mr Willem van der Putten
Facultatieve
Sponsors

Kosten begrafenis (vriendin heeft overlijdensrisicoverzekering; moet zijn betalen?)


22 juni 2007

Vraag nummer: 4838  (oude nummer: 9396)

geachte heer/mevrouw

onlangs is er een hele goede vriend van ons overleden, en laat nu een vrouw en kind achter. zij hadden nog geen samenlevingscontract.
Hij had voor haar een overlijdensrisico verzekering afgesloten.
nu zeggen zijn erfgenamen 2 zoons je hebt die verzekering van pa gekregen en jij moet voor de kosten opdraaien.
we geven je de tijd om een ander huis tezoeken zodat wij het huis kunnen verkopen.er zit overwaarde op het huis.nu lijkt het mij toch logischs dat de kosten door drien gedeeld worden.
zijn hier nog regels over?
wat zou u adviseren
mvg Jan X

Antwoord:

Geachte heer,

De kosten van de begrafenis en het graf en het grafmonument komen ten laste van de nalatenschap van een overledene.
Als uw vriend niet getrouwd was, geen geregistreerd partner was van de vrouw waarmee hij samenleefde, geen samenlevingscontract had en geen testament had waarin hij de vrouw tot erfgenaam benoemde, krijgt de vrouw helemaal niets van de erfenis. Als zij in zijn huis woonde, zal zij daar moeten vertrekken. Anderzijds is zij niet verantwoordelijk voor lasten zoals de kosten van de begrafenis en schulden zoals een hypotheek.

Wat mij niet duidelijk is in uw verhaal is of het kind (van de vrouw) dat u noemde, ook een kind van uw vriend is. Als dat inderdaad zo is, zou dat kind ook erfgenaam kunnen zijn als het kind erkend is door zijn vader. Als de vrouw het kind van een andere man uit een eerdere relatie had, is het kind geen erfgenaam.

Als ik het goed begrijp had uw vriend 2 zoons uit een eerder huwelijk of een eerdere relatie. Als het andere kind niet van uw vriend is, zijn er maar 2 erfgenamen. Zij zijn volledig verantwoordelijk voor de kosten van de begrafenis, los van de vraag of zij de begrafenis hebben geregeld.

Ik snap niet de opmerking van de zoons dat de vrouw de kosten van de begrafenis zou moeten betalen. Dat is juridisch onzin. De erfgenamen moeten de kosten betalen. Dat zijn de zoons dus zelf. Dat uw vriend ooit een overlijdensrisicoverzekering ten gunste van de vriendin heeft afgesloten, heeft er helemaal niets mee te maken. Dat verplicht iemand niet om de kosten van de uitvaart te betalen. Het zou kunnen, maar hoeft niet. Het zou gekund/gemoeten hebben als de vrouw ook erfgenaam was. Maar niet als zij het niet is. Die verzekering is bedoeld om kosten in het algemeen te dekken, zoals de kosten van een verhuizing van de vrouw, misschien de aanschaf van deels nieuw meubilair en dergelijke als het meubilair van uw vriend was en de derving van gezinsinkomen nu het inkomen van uw vriend weg valt.

Ik zie niet welke kosten door drie├źn moeten worden gedeeld. De zoons kunnen de overwaarde van het huis gebruiken om de begrafeniskosten te dekken. Het huis is de nalatenschap, of althans waarschijnlijk het belangrijkste waardebestanddeel er van. En zoals ik al zei: de kosten van de begrafenis en het graf komen geheel ten laste van de nalatenschap van een overledene. De zoons moeten de kosten door 2 delen.

Nu ligt uw vraag eigenlijk grotendeels op het terrein van het erfrecht. De juridische adviesrubriek behandelt geen erfrecht, vragen over testamenten of problemen rond de nalatenschap e.d.; zie de toelichting bij deze rubriek. Deze rubriek gaat over regels voor begraven en cremeren.

Zie vraag 2345 in de lijst 'Meest gestelde vragen' voor diverse tips waar u dan wel terecht kunt, zoals de rubriek Notarieel advies of de Notaristelefoon. Daar kan men u nog uitgebreider informeren over de regels.

Met vriendelijke groet,

mr W.G.H.M. van der Putten

Stel een vraag:

Op dit moment is het stellen van nieuwe vragen tijdelijk niet mogelijk.

Heeft u op dit moment een
uitvaartondernemer nodig?

Bel nu: 088 605 1219
Dag en nacht bereikbaarNee, ga verder >