Mr Willem van der Putten

Mr Willem van der Putten Spelregels
Over Mr Willem van der Putten
Facultatieve
Sponsors

Ograven en cremeren van overleden kindje


9 juli 2005

Vraag nummer: 3893  (oude nummer: 6183)

Wanneer er een overleden kindje is begraven mag het dan weer opgegraven worden om gecremeerd te worden? Kan dit per begraafplaats verschillen?
Of mag het ten alle tijden?

Antwoord:

Geachte mevrouw,

Ja, dat mag. Zie de eerdere vragen over opgraven om te cremeren, in de sub-rubriek "Opgraven' van de hoofdrubriek 'Begraven'.
Of de overledene een kind van 9 weken, 9 jaar of een volwassene van 90 jaar was, maakt voor de wet geen verschil. En ook niet voor de noodzaak van verloven van burgemeester en officier van justitie, die in die eerder vragen worden genoemd.

Het kan niet per begraafplaats verschillen. De houder van de begraafplaats hoeft namelijk geen toestemmiung te geven. Anders gezegd: de ouders hebben diens toestemming niet nodig. Wel is verlof nodig van de burgemeester en de officier van justitie. Als die 2 verloven er zijn, kan een eigenaar van een begraafplaats geen medewerking weigeren.

Het kan wel per gemeente verschillen, of de burgemeester soepel verlof geeft of niet. Na 10 jaar kan het verlof niet geweigerd worden. De officier van justitie gaat in de praktij altijd akkoord als eerst de burgemeester akkoord gaat.

mr W.G.H.M. van der Putten

Stel een vraag:

Op dit moment is het stellen van nieuwe vragen tijdelijk niet mogelijk.

Om bezoekers zo snel mogelijk naar de juiste plek te helpen hebben we een eenmalige vraag:

Heeft u op dit moment een uitvaartondernemer nodig?

JA NEE