Mr Willem van der Putten

Mr Willem van der Putten Spelregels
Over Mr Willem van der Putten
Facultatieve
Sponsors

Recht minderjarigen op erfenis


1 november 2002

Vraag nummer: 1411  (oude nummer: 1763)

Sun Aug 5 22:45:02 2001

Met mijn vrouw twijfelen we over het opstellen van een langstlevende-testament, omdat bij overlijden van een van ons de ander verplicht kan worden gesteld het deel voor onze minderjarige kinderen op een bankrekening te zetten. Omdat we een eigen huis hebben vragen we ons af, of het dus kan gebeuren dat dit verkocht moet worden om het bedrag voor de minderjarige kinderen bij elkaar te krijgen. Is het werkelijk altijd zo dat de kindsdelen weggezet moeten worden op een bankrekening, of geldt dit bv alleen in bepaalde gevallen?

Antwoord:

Geachte heer Wolterink,
Ik durf op uw vraag geen antwoord te geven. Dat is echt het terrein van de notaris. Bovendien zal het erfrecht op dit punt binnenkort ingrijpend veranderen. Ik weet er te weinig van en dit is belangrijk, dus ik geef geen half antwoord. Ik adviseer u om een notaris in uw woonplaats te bellen. Die geeft op dit soort vragen - kosteloos - een deskundig antwoord. U kunt ook met de notaristelefoon bellen. Ik denk dat meer informatie ook op de site www.notaris.nl te vinden is. Links in de colofon ziet u een link.
Ik raad u overigens ten zeerste aan om een testament te maken. U kunt er bijvoorbeeld ook de voogdij van uw kinderen in regelen, geen onbelangrijk punt. Ook is het altijd verstandig om te beschrijven wat uw wilt dat er gebeurt als u overlijdt, of u wilt worden begraven of gecremeerd. En bij begraven, waar en hoe (eigen of algemeen graf) en bij crematie wat u wilt dat met de as gebeurt. Ik zou bij minderjarige kinderen, als u gecremeerd wilt worden, overigens altijd adviseren om de asbus ergens bij te laten zetten, tenzij u een sterke voorkeur voor verstrooiing hebt. Kinderen kunnen dan later, als ze volwassen zijn, altijd nog besluiten om te verstrooien, maar ik merk wel vaker dat zij vaak behoefte hebben aan een punt om naar toe te kunnen gaan. Ook is het verstandig om uitdrukkelijk een executeur-testamentair te benoemen, of iemand die in elk geval de uitvaart regelt. Je denkt als echtpaar dan altijd aan elkaar, maar u moet ook een 'reserve' opgeven. Juist voor jonge(re) mensen spelen doodsoorzaken als een verkeersongeluk. Als de een is overleden en de ander zwaar gewond in het ziekenhuis ligt, kan die laatste niets doen. U moet natuurlijk die executeur-testamentair vooraf vragen. En geef hem/haar ook een copie van het testament in een gesloten enveloppe. Vaak worden testamenten pas na de uitvaart geopend en dan is het voor sommige zaken te laat. Voorkom dat.

Stel een vraag:

Op dit moment is het stellen van nieuwe vragen tijdelijk niet mogelijk.

Heeft u op dit moment een
uitvaartondernemer nodig?

Bel nu: 088 605 1219
Dag en nacht bereikbaar



Nee, ga verder >