Mr Willem van der Putten

Mr Willem van der Putten Spelregels
Over Mr Willem van der Putten
Facultatieve
Sponsors

Vergaan lichaam


17 december 2009

Vraag nummer: 7143  (oude nummer: 14613)

Hallo,

ik heb wel eens gehoord dat als men een lichaam in de klei grond begraaft het lichaam naar jaren nog compleet intact is, er is zeg maar niks aan veranderd met de dag dat de overledene begraven werd is dat zo?

Antwoord:

Geachte heer,

De snelheid van het ontbinden van een lichaam onder de grond is afhankelijk van vele factoren. Grondsoort, zuurgraad van de grond, diepte van begraven, jaargetijde waarin begraven wordt (warm of koud; hoe snel komt ontbinding op gang), vochtigheid van de grond, groot of klein lichaam, enz.

De ontbinding van het lichaam geschiedt langzaam, van binnen uit. Micro-organismen in de ingewanden beginnen met de 'afbraak' die normaal vele jaren in beslag kan nemen. Het is niet voor niets dat een stoffelijk overschot volgens de wet minstens 10 jaar begraven moet blijven.

Zuurstof in de grond is een belangrijke factor. Als men een stoffelijk overschot in zware klei begraaft, zullen de organismen in het lichaam al snel weinig (nieuwe) zuurstof krijgen, zodat de ontbinding na een snelle start traag of erg traag gaat verlopen. Dan kun je inderdaad het effect krijgen dat er soms na jaren 'uiterlijk' weinig verandert. Maar dat is vooral aan de buitenkant. Uiteindelijk zal alles vergaan, alleen niet snel. In grofkorrelig zand, waar makkelijk(er) zuurstof doorheen kan, gaat het veel sneller.

Met vriendelijke groet,

mr W.G.H.M. van der Putten

Stel een vraag:

Op dit moment is het stellen van nieuwe vragen tijdelijk niet mogelijk.

Heeft u op dit moment een
uitvaartondernemer nodig?

Bel nu: 088 605 1219
Dag en nacht bereikbaarNee, ga verder >