Mr Willem van der Putten

Mr Willem van der Putten Spelregels
Over Mr Willem van der Putten
Facultatieve
Sponsors

Vervoer van mijn vrouw haar as naar Zuid Afrika


27 maart 2019

Vraag nummer: 57581

Hallo, ik wil een klein beetje AS van mijn overleden vrouw in een door de crematorium gevulde plastic zakje, meenemen naar Zuid Afrika om uit te strooien. Haar urn laat ik in NL waar de AS uitgestrooid gaat worden. Volgens de KLM mag dat niet. Vreemd! Kan en mag dat, en wat moet ik dan doen?

Antwoord:

Geachte heer,

Het is niet de eerste keer dat we in deze rubriek merken dat de KLM de wetgeving en verdragen rond het vervoer van as en asbussen niet kent.
Zie bijvoorbeeld vraag 35685 'Vervoert de KLM alleen verzegelde urnen?' In 2013 en ook in 2014 stond er wettelijk onjuiste informatie op de site van de KLM.

U mag gewoon een door het crematorium gevuld zakje met as meenemen. Het kan wel handig zijn om een verklaring van het crematorium te hebben, dat het om as van uw echtgenote gaat, voor het geval de douane of de veiligheidsmedewerkers op Schiphol vragen gaan stellen. Een afschrift van de akte van overlijden is misschien ook handig.
Wettelijk zijn dat geen vereisten, maar als iemand een vraag stelt is een document vaak handiger dan om een verhaal te moeten afsteken dat het geen wettelijk of ander officieel vereiste is.

Als het vervoer per KLM voor u niet veilig zou voelen, zou u de as gewoon als een klein postpakketje naar Zuid-Afrika kunnen sturen. Dat kan probleemloos.

Zie vraag 'Asbus naar Zuid-Afrika' en meer algemeen vraag 'Transporteren asurn en verstrooien as buitenland' in de lijst van Meest gestelde vragen. En de vele vergelijkbare vragen in de subrubrieken 'As verstrooien' en 'Vervoer asbus buitenland' van de rubriek Cremeren.

Zie ook:


Met vriendelijke groet,

mr W.G.H.M. van der Putten


TIP
Vergelijk offertes van uitvaartondernemers via de nieuwe site Uitvaartmarkt.nl

TIP
Bezoek ook eens de video-adviesrubriek: Infotheek - reportages - kijkersvragen - juridische vragen en antwoorden (klik hier).
Bijvoorbeeld als u zelf een plaats voor het verstrooien van as wilt kiezen, zie:


TIP
www.urnenwinkel.nl. De mooiste collectie urnen voor de beste prijs.

Stel een vraag:

Naam *:  
E-mailadres *:
De titel van uw vraag *:
Uw vraag *:
* Wel verplicht, maar wordt niet gepubliceerd in de website (alleen uw vraag en antwoord).   Verzenden >

Heeft u op dit moment een
uitvaartondernemer nodig?

Bel nu: 088 605 1219
Dag en nacht bereikbaarNee, ga verder >