Wij verzorgen uitvaarten
bekijk de reviews

Overlijden melden: 088 - 848 82 27

Transporteren asurn en verstrooien as buitenland

2 februari 2002

Vraag nummer: 736 (oude nummer: 818)

Hoe kan een asurn worden getransporteerd per vliegtuig naar Indonesië vanuit Nederland? En mag ik daar as verstrooien?

Antwoord:

Geachte heer of mevrouw,

Het transport van een asbus per vliegtuig naar Indonesie, vanuit Nederland, is een eenvoudige zaak.
U kunt de asbus onder de arm in het vliegtuig meenemen. Het kan als handbagage maar ook in het kofferruim.
U kunt de asbus ook per post sturen.
Allemaal heel eenvoudig dus. Een asbus kan ook door de houder van het crematorium per post worden verzonden, dan hebt u er zelf geen werk aan. Er zijn geen vergunningen of ander papierwerk nodig.

Dit alles geldt voor zover ik weet voor het transporteren van een asbus naar elk land in de wereld.

Dit geldt althans 'aan de Nederlandse kant'. Ik weet niet of voor de invoer van as in Indonesië bepaalde regels gelden. Ik verwacht echter van niet, want dat heeft bijna geen enkel land.
Men kan natuurlijk altijd bij de ambassade van een land in Nederland vragen of men ergens rekening mee moet houden. De meeste landen hebben een ambassade in Den Haag. Soms kan men ook bij een consulaat terecht.

Meestal geeft een crematorium op verzoek, als wordt verteld dat de asbus naar het buitenland gaat, een Engelstalige verklaring omtrent de crematie af, zodat er bij eventuele inklaring bij de douane enige documentatie is wat en van wie de inhoud van de asbus is. Zo'n verklaring is geen wettelijke of verdragsrechtelijke eis, maar kan soms de gang van zaken versoepelen. Er zijn soms (douane)ambtenaren die niet kunnen of willen begrijpen dat iets ook zonder papieren en stempels mogelijk is.

De wetgeving inzake het verstrooien van as in Indonesië ken ik niet. Ook hierover kunt u de ambassade om inlichtingen vragen.

Zie de vele tientallen antwoorden op vergelijkbare vragen over het transport van een asbus naar het buitenland in de sub-rubrieken 'Vervoer asbus (buitenland)' en 'As verstrooien' van de hoofdrubriek Cremeren en 'Buitenland' van de hoofdrubriek Overige onderwerpen.

Zie over het vervoer van een asbus naar het buitenland:


Naschrift:
Ik krijg nu (in 2017) regelmatig de vraag of dit antwoord uit 2002 nog klopt. Ja, het klopt nog steeds.

Met vriendelijke groet,

mr W.G.H.M. van der Putten


TIP
Bezoek ook eens de video-adviesrubriek: Infotheek - reportages - kijkersvragen - juridische vragen en antwoorden (klik hier).
Bijvoorbeeld: Wie is verantwoordelijk voor de kosten van de uitvaart?


TIP
www.urnenwinkel.nl. De mooiste collectie urnen voor de beste prijs.

Print deze pagina

×

Spelregels

  • U kunt een vraag intypen; het antwoord staat binnen 48 uur onder de vraag.
  • De service staat open voor particulieren en voor instellingen, ondernemers en begraafplaatsen die relatie zijn van Uitvaart.nl, Juridisch Adviesbureau Van der Putten of Grafzorg Nederland.
  • Een vraag moet een algemeen karakter hebben. Bijvoorbeeld: "Moet ik een uitvaartondernemer inschakelen ", "Mag een asbus worden begraven", "Mag een begraafplaats kosten voor onderhoud rekenen ", "Mag een lijk in een ambulance worden vervoerd ".
  • Vragen die betrekking hebben op individuele situaties (bijvoorbeeld: "Ik verschil van mening met de begraafplaats over de rechten op een graf ") kunnen niet worden behandeld, omdat voor een juist antwoord veel gegevens over feiten en omstandigheden nodig zijn. Voor dergelijke individuele vragen kunt u - vrijblijvend - bij juridisch adviesbureau Van der Putten terecht.
  • Zowel de vraag als het antwoord zijn openbaar.
  • Uw vragen worden serieus en zorgvuldig behandeld, maar uitvaart.nl en mr. Van der Putten aanvaarden geen aansprakelijkheid voor onjuiste toepassingen en gevolgen.

Heeft u op dit moment een uitvaartondernemer nodig?

Bel nu: 088 605 1219 Dag en nacht bereikbaar Nee, ga verder