Mr Willem van der Putten

Mr Willem van der Putten Spelregels
Over Mr Willem van der Putten
Facultatieve
Sponsors

Uitstrooien of niet? (na einde huur urnengalerij)


27 juni 2007

Vraag nummer: 4849  (oude nummer: 9428)

Op onze Gemeentelijk begraafplaats hebben we sinds enkele jaren een urnengalerij en een urnenveld, nu vraag ik mij af, wat wij met de as moeten doen, als er straks een rechthebbende de huur opzegt van de nis en afstand doet van de asbus/as
Mogen wij deze dan uitstrooien, of begraven in een verzamelgraf op de begraafplaats ?

Antwoord:

Geachte heer,

Het antwoord staat gewoon in de wet. Artikel 66 Wet op de lijkbezorging bepaalt dat men een asbus pas mag ruimen na 20 jaar nadat de as in de bus is geborgen, of met toestemming van de rechthebbende op de ruimte waar de asbus is bijgezet.


En nu het praktijkvoorbeeld. Stel iemand huurt een ruimte in de galerij voor een urn voor 5 jaar. Hij verlengt na 5 jaar niet. Mag de houder van de begraafplaats de as dan verstrooien? Nee, hij moet wachten tot die 20 jaar om zijn. Dus de asbus nog 15 jaar ergens anders bewaren. Dat kan in een afgesloten kast op kantoor zijn, in een afgesloten berging maar ook in een verzamelgraf of niet gebruikte nis.
Mag de as worden verstrooid als iemand afstand doet van de asbus? Nee. Afstand doen betekent op zich niets voor de wettelijke termijn van 20 jaar.
"Kan ik er dan niets aan doen dat ik nog heel veel jaren met die asbus blijf zitten?" hoor ik u verzuchten. U kunt, al iemand de huur van een nis of urnengraf niet wil verlengen, vragen of men toestemming geeft voor het verstrooien. Als u daar een schriftelijk akkoord voor krijgt van de rechthebbende (andere familieleden tellen niet in dit verband), dan mag u de as verstrooien.
Ik zou zelf overwegen om mijn antwoordformulier er een beetje op in te richten. Als het einde van een huurtermijn in zicht is, vragen of men wil verlengen of een andere bestemming wil geven of niet wil verlengen/andere bestemming geven en aan dat laatste meteen de instemming met verstrooiing koppelen.

Met vriendelijke groet,

mr W.G.H.M. van der Putten

Stel een vraag:

Op dit moment is het stellen van nieuwe vragen tijdelijk niet mogelijk.

Om bezoekers zo snel mogelijk naar de juiste plek te helpen hebben we een eenmalige vraag:

Heeft u op dit moment een uitvaartondernemer nodig?

JA NEE