Mr Willem van der Putten

Mr Willem van der Putten Spelregels
Over Mr Willem van der Putten
Facultatieve
Sponsors

Tekst op urngrafzerk


23 januari 2006

Vraag nummer: 4241  (oude nummer: 7332)

Geachte heer/mevrouw,

Op 22 nov. 2005 is moeder aan gevolgen van kanker overleden. Crematie 25 nov. Binnenkort zal haar as in urn worden bijgezet in urngraf, voorzien van steen in afm. 50cm.x50cm.
Vader is 25 jr. geleden overleden, zijn as is toen verstrooid. Is het gebruikelijk danwel aan te bevelen om in tekst op zerk moeder's graf te vermelden 'sinds ..-..-.... weduwe van ........
Na oriƫntatie kom ik tot de konklusie dat dit slechts sporadisch gebeurt. Wat is uw advies in dezen?
Bij voorbaat dank.

Antwoord:

Geachte mevrouw,

Er zijn geen vaste voorschriften op dit vlak. U kunt inderdaad op het zerkje extra vermelden "sinds ..-..-.... weduwe van ........ ".
Maar u kunt ook gewoon de naam en geboorte- en sterfdata of -jaren van uw vader vermelden. Dat kan bij wijze van In Memoriam, ook al ligt daar zijn asbus niet. De asbus hoeft er niet per se te liggen om toch een naam en data te vermelden. Het zerkje is dan gewoon een herinneringssteentje.

U bent helemaal vrij in de woordkeus. Maar u vraagt advies. Welnu, ook ik vind het een mooi idee om op de steen ook uw vader te vermelden. U moet ook bedenken dat 25 jaar geleden de as na crematie bijna altijd werd verstrooid en dat het fenomeen urnengraf op de meeste begraafplaatsen toen niet bestond. Op dit vlak is de afgelopen twee decennia veel veranderd. Wellicht zou zijn asbus ook zijn bijgezet, als er toen een urnengrafje geweest zou zijn.

Ik zou persoonlijk de naam van uw vader vermelden, zonder de toevoeging dat uw moeder zijn weduwe was. Het woord 'weduwe' klinkt tegenwoord wat ouderwets. Bovendien het het bij elk graf van een echtpaar zo, dat de langstlevende weduwe of weduwnaar was. Dat is het intrappen van een open deur. Daarom wordt het weduwe of weduwnaar zijn meestal niet een steen vermeld.

Met vriendelijke groet,

mr W.G.H.M. van der Putten

Stel een vraag:

Op dit moment is het stellen van nieuwe vragen tijdelijk niet mogelijk.

Om bezoekers zo snel mogelijk naar de juiste plek te helpen hebben we een eenmalige vraag:

Heeft u op dit moment een uitvaartondernemer nodig?

JA NEE