Mr Willem van der Putten

Mr Willem van der Putten Spelregels
Over Mr Willem van der Putten
Facultatieve
Sponsors

Maten asbus


16 september 2003

Vraag nummer: 2479  (oude nummer: 3060)

Zijn er standaard maten voor een asbus zodat ik hiermee rekening kan houden bij het laten ontwerpen en maken van een sierurn.
Ik wil namelijk de asbus in de sierurn opbergen in plaats de as los in de sierurn.

Antwoord:

Geachte heer,

Het is ook gebruikelijk om de hele asbus in een sierurn te bewaren. Het is zelfs wettelijk voorschrift. En de maten van de sierurnen zijn er op afgestemd dat een hele asbus er in kan.

Het is wel mogelijk om as los in een sierurn te doen, maar wettelijk/juridisch gezien heb je het dan over het verstooien van as en niet meer over het bewaren van as. Zodra de as de asbus verlaat, geldt de as als verstrooid. Dat is omdat van losse as niet meer met zekerheid vast te stellen is wiens as het is. Ja, als u de as van uw vader of moeder los in een urn doet, weet u het wel. Maar derden kunnen het niet controleren.

Er zijn inderdaad een soort standaarden van asbussen, maar wat die maten zijn, weet ik niet. Ik kan mijn handen een bepaalde afstand van elkaar houden en zeggen "Ongeveer zo hoog en zo dik", maar dat ziet u niet. En het is een inschatting.
U doet er beter aan om zelf even een crematorium te bellen. Daar hebben ze honderden van die dingen staan en kunnen we het u precies vertellen.

mr W.G.H.M. van der Putten

Stel een vraag:

Op dit moment is het stellen van nieuwe vragen tijdelijk niet mogelijk.

Om bezoekers zo snel mogelijk naar de juiste plek te helpen hebben we een eenmalige vraag:

Heeft u op dit moment een uitvaartondernemer nodig?

JA NEE