Mr Willem van der Putten

Mr Willem van der Putten Spelregels
Over Mr Willem van der Putten
Facultatieve
Sponsors

Aanwezigheid bij vullen aandenken/medaillon


16 oktober 2002

Vraag nummer: 1260  (oude nummer: 1605)

Fri Jan 21 23:02:59 2000

Mag je als nabestaande aanwezig zijn bij het aanmaken van een aandenken (bv. medaillon gevuld met asresten) Dit ivm zekerheid dat het inderdaad de asresten van mijn moeder zijn ?

a. smit platinastraat 21 7334 BD Apeldoorn

Antwoord:

Sat Jan 22 00:46:23 2000

Geachte heer of mevrouw,

U vraagt of je als nabestaande aanwezig mag zijn bij het aanmaken van een aandenken (bijvoorbeeld een medaillon gevuld met asresten), opdat zekerheid bestaat dat het inderdaad de asresten van moeder zijn.

Het antwoord is: ja. Er is geen wettelijk verbod en ik heb wel vaker van beheerders van crematoria gehoord dat men nabestaanden bij het vullen van een medaillon aanwezig laat zijn, als men dat wenst.
Men is er in meestal niet op ingericht om in werkruimten grote groepen mensen te ontvangen, maar een of een paar mensen zal gewoonlijk niet op bezwaren stuiten.
Overigens zijn de nodige zekerheden ingebouwd dat de as van overledenen niet verwisseld kan worden.
Het is gebruikelijk bij de crematie een vuurvast steentje met een registratienummer op de kist te leggen, dat dus automatisch in de as terecht komt. Zo is de as identificeerbaar. De as wordt geborgen in een metalen koker, waar - volgens wettelijk voorschrift - "in onuitwisbare letters en cijfers" de naam en voorletters van de overledene en een registratienummer op staan. Meestal gebeurt dat door de naam en het nummer in het metalen deksel te ponsen. Als een medaillon wordt gevuld, worden naam, nummer en steentje gecontroleerd. En dat mag dus in principe in uw bijzijn.
De meeste crematoria zijn erg service-gericht wat de wensen van nabestaanden betreft, dus ik verwacht geen enkel probleem om aan uw wens tegemoet te komen.

mr W.G.H.M. van der Putten

22 januari 2000

Stel een vraag:

Op dit moment is het stellen van nieuwe vragen tijdelijk niet mogelijk.

Om bezoekers zo snel mogelijk naar de juiste plek te helpen hebben we een eenmalige vraag:

Heeft u op dit moment een uitvaartondernemer nodig?

JA NEE