Mr Willem van der Putten

Mr Willem van der Putten Spelregels
Over Mr Willem van der Putten
Facultatieve
Sponsors

Vrijgeven as baby jonger dan 24 weken


13 april 2018

Vraag nummer: 54618

Klopt het dat de as van een baby, jonger dan 24 weken, wettelijk eerder dan 30 dagen vrijgegeven mag worden.

Antwoord:

Geachte mevrouw,

Nee, dat klopt niet.

Men is niet verplicht om het stoffelijk overschot van een overleden baby van bijvoorbeeld 20 weken te cremeren of te begraven. Maar als ouders er voor kiezen om dat wel te doen, zijn zij en de houders van het crematorium of de begraafplaats gebonden aan alle wettelijke regels voor begraven en cremeren.
Als dat niet zo zou zijn, zou een crematorium een foetus niet individueel hoeven cremeren, wildvreemde foetussen samen kunnen cremeren, zou een graf voor een foetus niet aan alle normen zoals bescherming van grafrust hoeven voldoen, zou het niet strafbaar zijn om het graf van een foetus te schenden etc. etc.

Zie eerdere vragen, zoals 'Vervolg vraag 48163 (misverstanden bij toepassing wet op foetussen)', 'As vrijgeven (van te vroeg geboren kind)', 'Termijn asbewaring (vergelijking Nederland - Belgiƫ)', 'Crematie foetus' en andere vragen in de subrubriek 'Kinderen / baby'.

De termijn van 30 dagen die u noemt is ook onjuist. De termijn hoe lang een crematoriumhouder volgens de wet moet wachten met de afgifte van de as is een maand. Dat kan soms 30 dagen zijn, maar soms ook 28, 29 of 31 dagen. Afhankelijk van welke maand het is.
Het is veel makkelijker om een termijn van een maand aan te houden, dan om met een bepaald aantal dagen te moeten rekenen. Als iemand op 14 januari is gecremeerd, kun je meteen zeggen dat de as op 15 februari kan worden afgegeven. Als iemand op 17 februari is gecremeerd, kun je zonder te hoeven rekenen zeggen dat de as op 18 maart kan worden afgegeven.

Met vriendelijke groet,

mr W.G.H.M. van der Putten


TIP
Morgen, zaterdag 14 april 2018, wordt de derde editie gehouden van de Uitvaartbeurs Amsterdam. In de historische Westerkerk kunnen bezoekers inspiratie en informatie vinden bij meer dan tachtig stands. De Uitvaartbeurs Amsterdam is de grootste consumenten uitvaartbeurs van Nederland.

TIP
Laat nabestaanden niet onnodig zoeken naar oude polissen. Registreer of u een uitvaartverzekering hebt op Uitvaartverzekeringsregister.nl
Ook verstandig om in te vullen als u GEEN verzekering hebt.

TIP
Vergelijk snel en eenvoudig offertes van uitvaartondernemers via de site Uitvaartoffertes.nl

TIP
Bezoek ook eens de video-adviesrubriek: Infotheek - reportages - kijkersvragen - juridische vragen en antwoorden (klik hier).
Zoals: Wie is verantwoordelijk voor de kosten van de uitvaart?


TIP
Melden van overlijden. Landelijk gratis meldnummer overlijden: 0800-783 73 43.

TIP
Regel hier uw begrafenis of crematie.

TIP
www.urnenwinkel.nl. De mooiste collectie urnen voor de beste prijs.

Stel een vraag:

Naam *:  
E-mailadres *:
De titel van uw vraag *:
Uw vraag *:
* Wel verplicht, maar wordt niet gepubliceerd in de website (alleen uw vraag en antwoord).   Verzenden >

Om bezoekers zo snel mogelijk naar de juiste plek te helpen hebben we een eenmalige vraag:

Heeft u op dit moment een uitvaartondernemer nodig?

JA NEE