Mr Willem van der Putten

Mr Willem van der Putten Spelregels
Over Mr Willem van der Putten
Facultatieve
Sponsors

Vervolg vraag 48163 (misverstanden bij toepassing wet op foetussen)


11 november 2016

Vraag nummer: 48182

Excuses dat ik weer even reageer met een wedervraag: Bij aangifte tot overlijden , neem even aan dat dit van de tweelingfoetussen is, zou de gemeente aan de hand van de artsenverklaring moeten kijken of er aan de voorwaarden voor een foetus art.2 WLB word voldaan. Als dit NIET zo zou zijn, zou de artsenverklaring naar mijn mening moeten worden achtergehouden en vervangen moeten worden door een verlof tot crematie met daarbij de verplichtingen van de WLB gekoppeld. Zo weten wij dan altijd op het crematorium of WLB van toepassing zal zijn of niet als er aangifte is gedaan. Bij overlegging van de artsenverklaring kunnen we er dan gewoon van uitgaan dat de WLB NIET van toepassing is en kan de tweelingfoetus in één kistje gecremeerd worden wanneer dat de wens is EN en kan de as de volgende dag worden meegegeven. Is dit ook wat in praktijk gebeurt bij de gemeente bij een aangifte tot overlijden van een foetus 16-24 wkn of < 24 weken en korter geleefd dan 24 uur ? Als er namelijk automatisch een verlof op zou worden afgegeven dan gelden namelijk totaal ANDERE voorwaarden!

Antwoord:

Geachte heer,

Vervolgvragen zijn altijd goed. Maken weer een ander aspect helderder. Want blijkbaar zijn mijn eerdere antwoorden niet duidelijk. Het is NIET mogelijk in uw crematorium te cremeren ZONDER dat de Wlb van toepassing is. Bij elke crematie is de Wlb van toepassing. De enige ruimte die de Wlb geeft, is om niet te cremeren.

Voor het begrip van andere lezers: deze vraag is een vervolg op de vragen nummer 48152 'Foetus / WLB' en nummer 48163 'Aangifte van overlijden foetus; is Wlb dan automatisch van toepassing?'.

Op de verklaring van overlijden van de arts staat niet hoe oud of jong een foetus is. Maar de idee om op een verlof tot cremeren te zetten dat men verplicht is zich aan de Wlb te houden, heeft geen zin. Het kan ook andere problemen oproepen, namelijk wanneer de ouders van een foetus besluiten om hun kind toch maar niet te laten cremeren, of om het naar het buitenland te brengen of andere situaties.

Maar u raakt verstrikt in de regels en maakt het nog complexer. Dat is niet nodig.

Voor crematoria is de situatie heel eenvoudig: op elke overledene die bij hen gecremeerd wordt, is de Wlb volledig van toepassing. Dat betekent: individueel cremeren, wachttijd van een maand voordat de asbus afgegeven kan worden, de opdrachtgever is degene die over de bestemming van de as beslist. Gewoon zoals altijd bij elke crematie.
Over de overledene een man van 95 jaar is, een kind of een foetus maakt niet uit. Of er een verlof tot cremeren of een verklaring van een arts is, maakt ook niet uit: bij crematie in een crematorium is altijd volledig de wet van toepassing.

Ik begrijp de achtergrond van uw gedachte "Bij overlegging van de artsenverklaring kunnen we er dan gewoon van uitgaan dat de WLB NIET van toepassing is en kan de tweelingfoetus in één kistje gecremeerd worden wanneer dat de wens is EN en kan de as de volgende dag worden meegegeven." Maar dit is een misverstand. Een groot misverstand.

De Wlb geeft niet de keuze om te cremeren en de wet een beetje van toepassing te laten zijn, of om te begraven en de wet een beetje van toepassing te laten zijn.
Ouders van een foetus hebben op grond van de Wlb de keuze om niet te cremeren of te begraven. Als zij niet cremeren dan kunnen zij de foetus laten afvoeren als specifiek ziekenhuisafval. Of zij kunnen bijvoorbeeld de foetus begraven in hun tuin.
Maar als zij besluiten om wel te cremeren in een gewoon crematorium, zijn altijd alle regels helemaal van toepassing.

Het dus voltrekt onjuist om te denken dat bij foetussen de Wlb niet van toepassing is en dat daarom tweelingfoetussen in één kistje gecremeerd kunnen worden en dat de as de volgende dag kan worden meegegeven. Dat kan dus niet. Een crematorium die dat doet, begaat strafbare handelingen.
Cremeren betekent voor alle partijen: je moet je aan de wet houden.
De wet geeft bij foetussen alleen de keuze om niet te cremeren (of niet te begraven). Dan hoef je je natuurlijk ook niet aan de regels te houden.

Ik snap best dat het gevoelsmatig voor veel ouders en waarschijnlijk ook voor veel andere mensen fijn en logisch is om een tweeling-foetus samen te cremeren. Maar ik heb deze rubriek om te vertellen hoe de wetgeving, uitvoeringsregelingen en jurisprudentie in elkaar zitten in bepaalde kwesties. Ook al gaat dat misschien tegen het gevoel in.

Nogmaals: voor crematoria is de situatie heel eenvoudig: bij elke crematie van elke overledene moet men zich aan dezelfde regels houden. Uitzonderingen zijn niet mogelijk. Er bestaat geen mogelijkheid tot ontheffing van deze verplichtingen. Met overtreding van de wet kan een crematorium een strafbare handeling begaan.

Met vriendelijke groet,

mr W.G.H.M. van der Putten


TIP
Laat nabestaanden niet onnodig zoeken naar oude polissen. Registreer of u een uitvaartverzekering hebt op uitvaartverzekeringsregister.nl
Ook verstandig om in te vullen als u GEEN verzekering hebt.

TIP
Vergelijk snel en eenvoudig offertes van uitvaartondernemers via de site Uitvaartoffertes.nl

Stel een vraag:

Op dit moment is het stellen van nieuwe vragen tijdelijk niet mogelijk.

Om bezoekers zo snel mogelijk naar de juiste plek te helpen hebben we een eenmalige vraag:

Heeft u op dit moment een uitvaartondernemer nodig?

JA NEE