Mr Willem van der Putten

Mr Willem van der Putten Spelregels
Over Mr Willem van der Putten
Facultatieve
Sponsors

Wat als as na een jaar niet wordt opgehaald?


22 september 2013

Vraag nummer: 35686

Geachte heer/mevrouw,
wat er gebeurt er met de as van de overledene - als die niet wordt opgehaald - na een jaar?

Antwoord:

Geachte heer of mevrouw,

Dat hangt af van de algemene voorwaarden van het crematorium.
Als het crematorium geen algemene voorwaarden heeft, waar iets in staat over het afhalen van de as, moet de crematoriumhouder de asbus 10 jaar bewaren. Dat is een wettelijk voorschrift. Na 10 jaar mag de asbus worden geruimd door de as te verstrooien.

Als het crematorium wel algemene voorwaarden heeft, is daar waarschijnlijk in geregeld dat als na een bepaalde tijd, meestal een jaar, as niet wordt opgehaald, de opdrachtgever van de crematie geacht wordt de opdracht te hebben gegeven voor de verstrooiing van as.
De crematoriumhouder mag de asbus niet zelf 'zomaar' binnen 10 jaar verstrooien. Maar men kan wel in algemene voorwaarden afspreken dat als de opdrachtgever niets meer van zich laat horen binnen een jaar, zijn opdracht tot cremeren tevens een opdracht tot verstrooiing van de as is. Dat heeft feitelijk hetzelfde effect als ruiming. Maar het verschil is dat de opdrachtgever nu door een handtekening voor de opdracht bevestigd heeft de algemene voorwaarden te accepteren en daarmee opdracht te geven voor een verstrooiing.

Er zijn nog crematoria die verkeerde algemene voorwaarden hebben. Die hebben in de tekst staan dat de asbus na een jaar geruimd wordt, als geen andere wens van de opdrachtgever bekend is. Deze bepaling is in strijd met de wet. Ruiming binnen de wettelijke termijn mag een crematorium niet regelen. Wel mag men de nadere bestemming verstrooiing vastleggen. Per saldo komt het op hetzelfde neer, maar juridisch is het een onrechtmatig/onwettig en het ander niet.

Met vriendelijke groet,

mr W.G.H.M. van der Putten


TIP
www.urnenwinkel.nl. De mooiste collectie urnen voor de beste prijs.

TIP
Bezoek ook eens de video-adviesrubriek: Infotheek - reportages - kijkersvragen - juridische vragen en antwoorden (klik hier).
Bijvoorbeeld: Wie is verantwoordelijk voor de kosten van de uitvaart?

Stel een vraag:

Naam *:  
E-mailadres *:
De titel van uw vraag *:
Uw vraag *:
* Wel verplicht, maar wordt niet gepubliceerd in de website (alleen uw vraag en antwoord).   Verzenden >

Heeft u op dit moment een
uitvaartondernemer nodig?

Bel nu: 088 605 1219
Dag en nacht bereikbaarNee, ga verder >