Mr Willem van der Putten

Mr Willem van der Putten Spelregels
Over Mr Willem van der Putten
Facultatieve
Sponsors

Meningsverschil asbestemming vader / moeder


3 januari 2017

Vraag nummer: 48832

Geachte mijnheer van Putten,
Dit jaar ( febr.) verlopen de grafrechten van onze zoon. Hij was 22 jaar toen hij omkwam in de bergen. Mijn ex-man en ik besloten indertijd tot begraven van de as om het later uit te strooien in de bergen. Inmiddels zijn we gescheiden sinds 2003 en nu de grafrechten verlopen krijgt mijn man bericht en ik via hem. Maar wel met het dictáat dat hij het graf wil laten ruimen en daarna de as samen in Assen op de begraafplaats uit te strooien. We gingen al 10 jaar niet meer samen naar zijn graf. Mijn ex-man wilde dat niet meer. Hij is vrij snel hertrouwd en is een nieuw leven begonnen.
Eigenlijk had ik het voorstel om het te laten rusten. Dat voorstel was voor hem absoluut onbespreekbaar met de woorden dat hij in staat is hierin zelf te beslissen en te handelen.
Is dit ook zo? Of heb ik als moeder ook nog rechten? Desnoods dat we de as delen.
Graag uw mening hierover.
Hartelijk dank,
Mevr. Loes Vink

Antwoord:

Geachte mevrouw,

De persoon op wiens naam het graf staat is wettelijk bevoegd om de asbus uit het graf te laten halen en de as een andere bestemming te geven. Als het graf op naam van een van de ouders van de overledene staat, is geen toestemming van de andere ouder nodig.

De wetgever heeft een eenvoudige regeling voor het beschikken over een asbus in een graf. De rechthebbende beslist. De wetgever houdt er geen rekening mee of het om as van overgrootouders, een achternicht, een buurman of een kind gaat. Daar valt ook geen specifieke wetgeving voor te maken. Men kan alleen in redelijkheid met dit soort situaties omgaan.

Echter, is een situatie dat het gaat om de as van een kind is het wel logisch dat beide ouders samen in goed overleg besluiten wat verder te doen. Al is er geen juridische verplichting, er is wel degelijk een morele verplichting. Een vader dient ook rekening te houden met een moeder en een moeder ook met een vader. Die morele verplichting is zo sterk dat u een meningsverschil desnoods ook aan de rechter zou kunnen voorleggen. U zou daarmee geen flater slaan of bij voorbaat in het ongelijk worden gesteld.
De rechter zou overigens altijd vragen "Wat zou uw zoon zelf gewild hebben?". Want het uitgangspunt van wat de overledene gewild zou hebben is opgenomen in de wet (artikel 18 Wet op de lijkbezorging) en er is geen tijdslimiet voor gesteld. Ook nadat er bijvoorbeeld 20 jaar verstreken zijn behoort de persoon die (weer) beschikt over de as, in overeenstemming met de wens van de overledene te handelen.

Ik moet u echter adviseren om er geen rechtszak van te maken. Dat kost heel erg veel geld, is zenuwslopend en verpest de onderlinge verhoudingen.
Misschien is het een praktische optie om de as te verdelen.
Misschien is het ook een idee om de kwestie onder begeleiding van een mediator te bespreken. Men kan eerst een inventarisatie maken van wat in theorie allemaal mogelijk is en vervolgens gaan wegstrepen waar u beiden niet voor voelt.

Met vriendelijke groet,

mr W.G.H.M. van der Putten


TIP
Laat nabestaanden niet onnodig zoeken naar oude polissen. Registreer of u een uitvaartverzekering hebt op uitvaartverzekeringsregister.nl
Ook verstandig om in te vullen als u GEEN verzekering hebt.

TIP
Vergelijk snel en eenvoudig offertes van uitvaartondernemers via de site Uitvaartoffertes.nl

TIP
Bezoek ook eens de video-adviesrubriek: Infotheek - reportages - kijkersvragen - juridische vragen en antwoorden (klik hier).

TIP
www.urnenwinkel.nl. De mooiste collectie urnen voor de beste prijs.

Stel een vraag:

Naam *:  
E-mailadres *:
De titel van uw vraag *:
Uw vraag *:
* Wel verplicht, maar wordt niet gepubliceerd in de website (alleen uw vraag en antwoord).   Verzenden >

Heeft u op dit moment een
uitvaartondernemer nodig?

Bel nu: 088 605 1219
Dag en nacht bereikbaar



Nee, ga verder >