Wij verzorgen uitvaarten
bekijk de reviews

Overlijden melden: 088 - 848 82 27

Verstrooien op begraafplaats

13 augustus 2008

Vraag nummer: 5621 (oude nummer: 11148)

Geachte heer Van der Putten,

Voor het eerst is er hier de vraag van nabestaanden of zij de as van hun moeder op ons kerkhof mogen verstrooien rondom het grafmonument van hun daar begraven vader.

Er is bij de parochie vooralsnog niet het voornemen een deel van het kerkhof als strooiveld te bestemmen.

Op uw website vind ik een soortgelijke vraag met antwoord van 12 september 2007, 1.7 asbestemmingen.
In dat antwoord staat: ‘om as te kunnen verstrooien op een begraafplaats is het van belang dat de gemeente de begraafplaats aanwijst als strooiveld.’

Vraag 1: Moeten we de gemeente vragen het kerkhof aan te wijzen als strooiveld?

Verder:
In de Inspectierichtlijn Lijkbezorging 7.4.3 ‘Asverstrooiïng op een dierbare plaats’ wordt vermeld:
Incidentele verstrooiing door de nabestaanden op een voor de overledene dierbar plek mag in beginsel overal, tenzij anders geregeld.

Vraag 2: Mogen we daaruit concluderen dat geen aanwijzing verreist is; de eigenaar van de plaats van verstrooiing, i.c. de parochie, is akkoord met die verstrooiing.

Uiteraard worden in de kerkhofadministratie, evenals bij begravingen en urnplaatsingen, de benodigde data vastgelegd.

Graag uw mening en advies.

Met vriendelijke groet,

namens de parochiële werkgroep kerkhofbeheer,
X

Antwoord:

Geachte heer of mevrouw,

Allereerst excuses voor mijn late reactie. We hadden nog een 'voorraadje' vragen voor De Begraafplaats en mijn vakantie is er nog tussen gekomen.

Een incidentele verstrooiing is in principe altijd toegestaan onder de huidige wetgeving. Maar niet op een begraafplaats.

Gemeenten kunnen in hun eigen Algemene Politieverordening (APV) regels stellen voor de verstrooiing van as. Zij kunnen het verstrooien van as (bijna) overal toestaan of bijna nergens. Dat laatste speelt in gemeenten waar men om geloofsredenen in meerderheid tegenstander van cremeren is. Dan kan men het beperken, maar niet helemaal uitsluiten.
Echter, in een model-bepaling voor het verstrooien van as van de Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG) is opgenomen dat men op bepaalde plaatsen niet mag verstrooien. Bijvoorbeeld niet midden op wegen en kruispunten (gevaarlijk en de bodem moet zacht zijn en as kunnen opnemen, dus geen asfalt), niet op vuilstortplaatsen (niet pieteitvol), geen kinderspeelplaatsen en... niet op begraafplaatsen. Dat laatste klinkt vreemd, maar men wilde dat begraafplaatsen eigen regels konden stellen en niet Jan en alleman zou kunnen zeggen vrij te zijn om zelf op een begraafplaats te mogen verstrooien. Sommige begraafplaatsen in de wat meer orthodoxe kringen willen het om principiele redenen beslist niet. Daar heeft de VNG rekening mee gehouden.
Of uw gemeente dergelijke voorschriften in de APV heeft opgenomen, weet ik niet.

U mag zelf beslissen dat het verstrooien op uw begraafplaats wel mag en daar regels voor stellen. Maar u hebt nog te maken met de wet.

Artikel 66a van de Wet op de lijkbezorging zegt in lid 3:
Het verstrooien van de as door of in opdracht van de houder van een crematorium of de houder van een plaats van bijzetting is slechts toegestaan:
a. op een terrein dat bestemd is om permanent as op te verstrooien;
b. in open zee.
En u bent als begraafplaatshouder de houder van een plaats van bijzetting. U moet het terrein permanent bestemmen om as te (kunnen) verstrooien.

Artikel 66b zegt in lid 1:
De bestemming van een terrein om permanent as op te verstrooien door de houder van een crematorium en de houder van een plaats van bijzetting vindt niet plaats dan met vergunning van burgemeester en wethouders van de gemeente waarin het terrein is gelegen.

U moet dus vergunning als bedoeld in Artikel 66b lid 1 bij het college van burgemeester en wethouders aanvragen. Dat is een heel eenvoudige aanvraag, van een paar regels. U moet daarbij aangeven dat het gaat om incidentele aanvragen, ruim minder dan 90 verstrooiingen per jaar per hectare. Dan krijgt u geen extra voorschriften opgelegd.

Met vriendelijke groet,

mr W.G.H.M. van der Putten

Print deze pagina

×

Spelregels

  • U kunt een vraag intypen; het antwoord staat binnen 48 uur onder de vraag.
  • De service staat open voor particulieren en voor instellingen, ondernemers en begraafplaatsen die relatie zijn van Uitvaart.nl, Juridisch Adviesbureau Van der Putten of Grafzorg Nederland.
  • Een vraag moet een algemeen karakter hebben. Bijvoorbeeld: "Moet ik een uitvaartondernemer inschakelen ", "Mag een asbus worden begraven", "Mag een begraafplaats kosten voor onderhoud rekenen ", "Mag een lijk in een ambulance worden vervoerd ".
  • Vragen die betrekking hebben op individuele situaties (bijvoorbeeld: "Ik verschil van mening met de begraafplaats over de rechten op een graf ") kunnen niet worden behandeld, omdat voor een juist antwoord veel gegevens over feiten en omstandigheden nodig zijn. Voor dergelijke individuele vragen kunt u - vrijblijvend - bij juridisch adviesbureau Van der Putten terecht.
  • Zowel de vraag als het antwoord zijn openbaar.
  • Uw vragen worden serieus en zorgvuldig behandeld, maar uitvaart.nl en mr. Van der Putten aanvaarden geen aansprakelijkheid voor onjuiste toepassingen en gevolgen.

Heeft u op dit moment een uitvaartondernemer nodig?

Bel nu: 088 605 1219 Dag en nacht bereikbaar Nee, ga verder