Mr Willem van der Putten

Mr Willem van der Putten Spelregels
Over Mr Willem van der Putten
Facultatieve
Sponsors

Illegaal as verstrooien in rivier; boete?


30 september 2008

Vraag nummer: 5706  (oude nummer: 11353)

Geachte heer,

Paar maanden geleden is mijn moeder overleden en haar as is (illegaal?) verstrooid in een rivier zuiden des lands. Nu werd mij verteld dat dit strafbaar is omdat wij niets gemeld/aangevraagd hebben. Tevens zou er binnen 10 jaar controle kunnen komen op de urn die natuurlijk leeg is. Hierop zou een (flinke) boete kunnen volgen.
Mijn vraag an u is of wij strafbaar zijn geweest?

Mvrgr,

XX

Antwoord:

Geachte mevrouw,

Uw vraag is - in iets andere varianten - al eerder gesteld. Het antwoord op uw vraag komt overeen met mijn antwoord op vraag 1208 'Verstrooiing op rivier toegestaan?' in de sub-rubriek As Verstrooien.

Dat antwoord komt er in het kort op neer dat het verstrooien van as mag, als de gemeente het niet in een verordening op die plaats heeft verboden en als de eigenaar (of waterbeheerder) van de verstrooiingsplaats er toestemming voor geeft.

Zie ook andere antwoorden op vragen in dezelfde sub-rubriek, o.a. vraag 2255 As verstrooien binnenwateren.

Is het verstrooien van as in een rivier strafbaar? Alleen als de betreffende gemeente waar dit gebeurde dat in haar APV strafbaar heeft gesteld. De kans daarop is bij gemeenten in het zuiden des lands minimaal.
Ook de waterbeheerder kan boos zijn en zeggen dat u dat niet mocht doen (als hij er achter komt, maar hoe?) en u aansprakelijk stellen voor schade. Maar feitelijk is er geen schade, dus hoeft u dat ook niet te vrezen.

Overigens komt niemand ooit controleren of er nog as in de asbus zit. Het is uw eigen verantwoordelijkheid wat u met de as doet.

Met vriendelijke groet,

mr W.G.H.M. van der Putten

Stel een vraag:

Naam *:  
E-mailadres *:
De titel van uw vraag *:
Uw vraag *:
* Wel verplicht, maar wordt niet gepubliceerd in de website (alleen uw vraag en antwoord).   Verzenden >

Heeft u op dit moment een
uitvaartondernemer nodig?

Bel nu: 088 605 1219
Dag en nacht bereikbaarNee, ga verder >