Mr Willem van der Putten

Mr Willem van der Putten Spelregels
Over Mr Willem van der Putten
Facultatieve
Sponsors

Digitaal verlof tot begraven


26 mei 2020

Vraag nummer: 60844

Er wordt tegenwoordig steeds meer digitaal aanvragen gedaan. Zo ook voor het verlof tot begraven. Wij krijgen tegenwoordig copieën van deze digitale verlof tot begraven. Mag dat of moeten wij als begraafplaats altijd het origineel in onze dossiers hebben.

Antwoord:

Geachte mevrouw,

Er mogen best digitaal aanvragen voor een begrafenis worden gedaan. Dat kan ook met eHerkenning. Dat is geen probleem. De aanvraag heeft geen bijzondere juridische status.

Maar het alleen digitaal aanleveren van het verlof tot begraven is heel andere koek. Om aan de hand van een verlof tot begraven iemand te kunnen begraven, zul je zeker moeten weten dat het een origineel verlof is. Kopieën van verloven kunnen ook gebruikt worden om andere mensen (dan natuurlijk onder een valse naam) te laten begraven of cremeren. Of om met knip- en plakwerk een vals verlof te maken. Dat moet volgens mij niet mogelijk kunnen zijn. Althans niet zo makkelijk gemaakt moeten worden, als het nu kan als iedereen scans hanteert.

In het verleden, dat nog niet zo heel lang achter ons ligt, was het gebruik van een fax om verloven en vergunningen te sturen, ook niet toegestaan. Het was te makkelijk om een verlof te vervalsen. Dat is nu met scans nog steeds zo.

Het 'digitale verlof' is niets anders dan een kopie van het origineel. Dat betekent dus dat het originele verlof bestaat. Dat zou ik dus ook altijd eisen als begraafplaatshouder.

Zie mijn antwoorden op eerdere vragen, zoals:
- vraag 45564 'Verlof tot begraven is PDF (niet accepteren is mijn advies)';
- de uitgebreide vraag 35703 'Digitaal verlof tot begraven / cremeren';
- vraag 2766 'Verlof begraven/cremeren ook faxen?';
- vraag 5897 'Kopie verlof tot begraven';
- vraag 36921 'Origineel verlof begraven/cremeren verplicht?';
- vraag 43401 'Verlof mailen?'.

Zoals ik al eerder schreef, is er m.i. voor de toekomst geen bezwaar tegen een scan van een verlof, onder de voorwaarde dat er maar een sluitend systeem is dat die scan slechts eenmalig kan worden gebruikt (en het origineel daarmee ook onbruikbaar is geworden). Maar zo'n systeem is er bij mijn weten nog niet.

Ik vind dat houders van begraafplaatsen en natuurlijk ook die van crematoria geen grote risico's moeten aanvaarden omdat anderen in de verlof-keten dingen graag wat makkelijker willen afhandelen, zonder een sluitende regeling te hebben. Niet doen, is mijn advies.

Met vriendelijke groet,

mr W.G.H.M. van der Putten


TIP
Laat nabestaanden niet onnodig zoeken naar oude polissen. Registreer of u een uitvaartverzekering hebt op uitvaartverzekeringsregister.nl
Ook verstandig om in te vullen als u GEEN verzekering hebt.

TIP
Vergelijk snel en eenvoudig offertes van uitvaartondernemers via de site Uitvaartoffertes.nl

TIP
Bezoek ook eens de video-adviesrubriek: Infotheek - reportages - kijkersvragen - juridische vragen en antwoorden (klik hier).
Zoals: Wat mag in de kist mee begraven worden?


TIP
www.urnenwinkel.nl. De mooiste collectie urnen voor de beste prijs.

Stel een vraag:

Op dit moment is het stellen van nieuwe vragen tijdelijk niet mogelijk.

Heeft u op dit moment een
uitvaartondernemer nodig?

Bel nu: 088 605 1219
Dag en nacht bereikbaarNee, ga verder >