Mr Willem van der Putten

Mr Willem van der Putten Spelregels
Over Mr Willem van der Putten
Facultatieve
Sponsors

Verlof tot begraven is PDF (niet accepteren is mijn advies)


15 maart 2016

Vraag nummer: 45564

Beste heer van der Putten, mag een verlof tot begraven een PDF zijn ?
Volgens onze jurist wel. Mits een PDF van het originele getekende verlof.
De wet schrijft dit
Artikel 11
Geen begraving of crematie van een lijk geschiedt zonder schriftelijk verlof van de ambtenaar van de burgerlijke stand, dat kosteloos wordt afgegeven. Het formulier voor dit verlof wordt door Onze Minister van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties vastgesteld.
Daar steeds meer gemeente digitaal aangifte toestaan krijgen wij vaak kopie├źn, die wij weigeren.
Ik hoop dat u mij kunt adviseren, vriendelijke groet Dick Devente

Antwoord:

Geachte heer,

Ik adviseer al bijna dertig jaar houders van begraafplaatsen en crematoria om fotokopie├źn van verloven en faxen van verloven te weigeren. En sinds twee jaar adviseer ik ook om PDF's en andere scans van een verlof tot begraven of cremeren te weigeren. Ik heb er ook al eerder vragen over in deze rubriek gehad.
Zie bijvoorbeeld:
- de uitgebreide vraag 35703 'Digitaal verlof tot begraven / cremeren;
- vraag 2766 'Verlof begraven/cremeren ook faxen?;
- vraag 5897 'Kopie verlof tot begraven';
- vraag 36921 'Origineel verlof begraven/cremeren verplicht?;
- vraag 43401 'Verlof mailen?'.

Het gaat er niet om dat er EEN verlof tot begraven of cremeren bestaat; het gaat er om dat zodra de houder van een begraafplaats of crematorium tot begraven of cremeren overgaat, hij weet dat HET unieke verlof voor deze overledene is ingenomen. Mij gaat het er om dat het verlof tot begraven of cremeren uniek is en niet voor nog een andere overledene gebruikt kan worden. Het moet niet zo kunnen zijn dat binnen een week op 30 begraafplaatsen en crematoria in den lande 30 verschillende overledenen kunnen worden aangeboden om te worden begraven of gecremeerd op basis van 30 scans van 1 verlof. Dit klinkt nu misschien iets overdreven, maar we willen als samenleving ook niet dat 2 of 3 overledenen onder dezelfde naam ergens worden begraven of gecremeerd.

In 2013 is men gestart met een pilot inzake het afgeven van een digitale versie van het verlof. In het stuk van de pilot dat ik later heb gezien, staat dat de deelnemende afdelingen Burgerzaken behalve de digitale versie van het verlof ook de originele versie gewoon direct per post aan de uitvaartondernemers verzenden.
Men kan dus wel degelijk een originele versie van het verlof overleggen. Het niet overleggen van het origineel zie ik vooralsnog als gemakszucht. Met een fors risico.
Ik zou als crematorium- of begraafplaatshouder zeker - zoals altijd - het originele papieren verlof eisen. De uitvaartondernemer heeft hem wel, maar vindt blijkbaar soms alleen mailen makkelijker. Maar de digitale versie is m.i. niet geldig als verlof.

Ik denk dat uw jurist alleen naar de summiere tekst van de wet keek, maar zich niet realiseerde dat beheersverordeningen en beheersreglementen 'het' verlof, dus het origineel, eisen. Zie het uitgebreide antwoord op vraag 'Digitaal verlof tot begraven / cremeren.

Zoals ik al eerder schreef, is er m.i. voor de toekomst geen bezwaar tegen een scan van een verlof, onder de voorwaarde dat er maar een sluitend systeem is dat die scan slechts eenmalig kan worden gebruikt (en het origineel daarmee ook onbruikbaar is geworden). Maar zo'n systeem is er bij mijn weten nog niet.

Ik vind dat houders van begraafplaatsen en crematoria geen grote risico's moeten aanvaarden omdat anderen in de verlof-keten dingen graag wat sneller willen afhandelen, zonder een sluitende regeling te hebben. Niet doen, is mijn advies.

Met vriendelijke groet,

mr W.G.H.M. van der Putten


TIP
Op zaterdag 23 april 2016 wordt in de Westerkerk in Amsterdam de Uitvaartbeurs Amsterdam gehouden. De beurs is gratis toegankelijk voor het publiek!


TIP
Laat nabestaanden niet onnodig zoeken naar oude polissen. Registreer of u een uitvaartverzekering hebt op uitvaartverzekeringsregister.nl
Ook verstandig om in te vullen als u GEEN verzekering hebt.

TIP
Vergelijk offertes van uitvaartondernemers via de site Uitvaartmarkt.nl

TIP
Bezoek ook eens de video-adviesrubriek: Infotheek - reportages - kijkersvragen - juridische vragen en antwoorden (klik hier).

TIP
www.urnenwinkel.nl. De mooiste collectie urnen voor de beste prijs.

Stel een vraag:

Naam *:  
E-mailadres *:
De titel van uw vraag *:
Uw vraag *:
* Wel verplicht, maar wordt niet gepubliceerd in de website (alleen uw vraag en antwoord).   Verzenden >

Om bezoekers zo snel mogelijk naar de juiste plek te helpen hebben we een eenmalige vraag:

Heeft u op dit moment een uitvaartondernemer nodig?

JA NEE