Mr Willem van der Putten

Mr Willem van der Putten Spelregels
Over Mr Willem van der Putten
Facultatieve
Sponsors

Katholiek en niet-gelovig in zelfde graf


12 juni 2008

Vraag nummer: 5490  (oude nummer: 10874)

Vroeger werden katholieken op een apart deel van de begraafplaats begraven en niet-gelovigen op een ander deel. Mijn moeder is katholiek maar mijn vader heeft geen geloof. Mijn moeder is ernstig ziek en zal op korte termijn overlijden.

Hoe kan ik er voor zorgen dat de as van mijn vader en de as van mijn moeder uiteindelijk in hetzelfde graf begraven worden?

Alvast heel erg bedankt voor het antwoord.

Antwoord:

Geachte heer,

Er zijn er waren katholieke begraafplaatsen, die in principe alleen voor parochianen bedoeld waren. Het was en is in sommige dorpen wel zo dat er alleen een katholieke begraafplaats was en dat men een apart stukje had, waar de gemeente ook mensen kon laten begraven om te voldoen aan de wettelijke plicht dat de gemeente ruimte moet bieden voor begraven, zonder dat het geloof een rol speelt.
Hetzelfde geldt overigens ook voor hervormde begraafplaatsen (de gereformeerde, maar die zijn er maar weinig).

Tegenwoordig speelt het feitelijk geen enkele rol meer of iemand gelovig is of niet. Zeker ook als een partner katholiek is en de andere partner niet, zal geen enkel katholiek kerkhof een begraving of bijzetting weigeren. Men is uitermate soepel en ik heb feitelijk nog nooit van enig probleem op dat vlak gehoord.

Echter, in de reglementen van veel katholieke begraafplaatsen staat wel dat men de begraving van niet-katholieken kan weigeren. Volgens mij kan het niet, omdat het grafrecht, dat inhoudt dat de rechthebbende op het graf zelf bepaalt wie er in dat graf (bij)begraven wordt, sterker is. Daar kan men echter over discussiƫren. In de praktijk zijn deze bepalingen altijd een dode letter, zo is mijn ervaring van 22 jaar.

Maar als u het helemaal zeker wilt weten zou ik, als ik u was, een brief aan het parochiebestuur schrijven en vragen of het een probleem kan worden en of men toestemming geeft voor het plaatsen van de asbussen van beide ouders in het graf. En een schriftelijk antwoord vragen. Dan hebt u iets waar u in geval van nood mee kunt wapperen. Maar weet u ook zeker waar u aan toe bent. Ik kan me echter wel voorstellen dat het nu een beetje onrust geeft bij uw ouders en alleen al daarom is het goed om e.e.a. snel zwart op wit te regelen. Ik verwacht alle begrip en medewerking van de parochie.

Met vriendelijke groet,

mr W.G.H.M. van der Putten

Stel een vraag:

Op dit moment is het stellen van nieuwe vragen tijdelijk niet mogelijk.

Heeft u op dit moment een
uitvaartondernemer nodig?

Bel nu: 088 605 1219
Dag en nacht bereikbaarNee, ga verder >