Mr Willem van der Putten

Mr Willem van der Putten Spelregels
Over Mr Willem van der Putten
Facultatieve
Sponsors

Opgraving en (samen) cremeren


7 augustus 2017

Vraag nummer: 51564

Mijn vader wil mijn moeder graag laten opgraven als hij komt te overlijden en samen met haar gecremeerd worden. Nu lees ik dat daar een vergunning van de burgemeester voor nodig is. Is dit een bestaande brief of maak ik die zelf op met het verzoek tot toestemming?

Antwoord:

Geachte heer of mevrouw,

Voor een opgraving en crematie is een vergunning vereist van de burgemeester van de gemeente waar de begraafplaats ligt. Zo'n vergunning kost in de regel enkele weken. Dus dit kan niet in gang worden gezet als uw vader overleden is. Althans niet als hij een ongeveer gelijktijdige crematie wenst. Als uw vader dit wil, moet hij het eerder regelen.

Uw vader wil samen met de resten van uw moeder gecremeerd worden. Dat mag niet. Alle crematies moeten altijd individueel plaatsvinden.
Wel kan later de as worden samengevoegd of samen worden verstrooid.

Het is wettelijk verboden dat stoffelijke resten van twee mensen samen in een kist worden begraven of samen worden gecremeerd.
Zie de volgende video over 2 lichamen in 1 kist:


Zie vergelijkbare vragen zoals vraag 7254 '2 lijken in 1 kist', vraag 2690 'Twee personen, 1 kist?', vraag 1468 'Met zijn tweeën in 1 kist' en vraag 4529 'Twee stoffelijk overschotten in één kist/grafruimte' in de subrubriek 'Overig begraven' van de hoofdrubriek 'Begraven'.

Vergelijk ook vraag 3429 'Twee persoonsgrafkist (en ontheffing OvJ?)', vraag 1697 'Met zijn tweeën in 1 kist' en vraag 635 'Samen met familie in 1 kist' in de subrubriek 'Kist of ander omhulsel' van de hoofdrubriek 'Begraven'.

En natuurlijk zijn er veel vergelijkbare en relevante vragen in de subrubriek 'Opgraven en (herbegraven of) cremeren'.

Met vriendelijke groet,

mr W.G.H.M. van der Putten


TIP
Laat nabestaanden niet onnodig zoeken naar oude polissen. Registreer of u een uitvaartverzekering hebt op uitvaartverzekeringsregister.nl
Ook verstandig om in te vullen als u GEEN verzekering hebt.

TIP
Vergelijk snel en eenvoudig offertes van uitvaartondernemers via de site Uitvaartoffertes.nl

TIP
Bezoek ook eens de video-adviesrubriek: Infotheek - reportages - kijkersvragen - juridische vragen en antwoorden (klik hier).
Zoals: Wie is verantwoordelijk voor de kosten van de uitvaart?


TIP
Melden van overlijden. Landelijk gratis meldnummer overlijden: 0800-783 73 43.

Stel een vraag:

Op dit moment is het stellen van nieuwe vragen tijdelijk niet mogelijk.

Om bezoekers zo snel mogelijk naar de juiste plek te helpen hebben we een eenmalige vraag:

Heeft u op dit moment een uitvaartondernemer nodig?

JA NEE