Mr Willem van der Putten

Mr Willem van der Putten Spelregels
Over Mr Willem van der Putten
Facultatieve
Sponsors

Kosten cremeren ouders na ruiming graf


24 maart 2014

Vraag nummer: 37791

wat kost het om ouders na 30 jaar te cremeren na een grafopruiming?

Antwoord:

Geachte heer of mevrouw,

Dat kan ik u zo niet zeggen. Dat hangt vooral af van de kosten die de begraafplaats in rekening brengt, aan leges en uitvoering. Die kosten zijn overal anders. Maar ook van de kosten van transport. En crematoria rekenen verschillende tarieven.

Globaal moet u denken aan een bedrag tussen de EUR 1.000,- en 3.000,-. Maar u moet voor alle onderdelen apart kosten opvragen. De start is bij de betreffende begraafplaats. Ziet die kans om bij de ruiming van het graf de stoffelijke resten apart te houden? Of moet de ruiming gezien worden als een opgraving. Als u na ruiming een individuele crematie wilt, is het eigenlijk altijd een opgraving.

Zie tientallen vergelijkbare vragen in de subrubriek 'Opgraven en herbegraven of cremeren'.
Zoals de vragen Opgraving en crematie; mogelijk en kosten?, Kosten van opgraven en dan cremeren en Wat zijn de kosten van een opgraving en crematie? en ook Is opgraven en cremeren toegestaan; wat zijn de kosten?

In oude vragen van voor 1 januari 2010 staat nog dat naast vergunning van de burgemeester ook verlof van de officier van justitie nodig is. De wet is per 1 januari 2010 gewijzigd. Alleen als iemand minder dan een jaar geleden overleden en begraven is, is voor het opgraven en cremeren nog toestemming van de officier van justitie nodig. Als het langer geleden is, is geen vergunning van de officier van justitie nodig.

Er is altijd toestemming nodig van de persoon op wiens naam het graf staat, als het om een eigen of particulier graf gaat. Bij een algemeen graf moet de toestemming komen van de persoon die de begrafenis heeft geregeld. Als die persoon overleden is, kan een andere nabestaande de toestemming geven.

Met vriendelijke groet,

mr W.G.H.M. van der Putten


TIP
Vergelijk offertes van uitvaartondernemers via de site Uitvaartmarkt.nl

TIP
Bezoek ook eens de video-adviesrubriek: Infotheek - reportages - kijkersvragen - juridische vragen en antwoorden (klik hier).
Zoals over opgraven en herbegraven of cremeren:


TIP
www.urnenwinkel.nl. De mooiste collectie urnen voor de beste prijs.

Stel een vraag:

Op dit moment is het stellen van nieuwe vragen tijdelijk niet mogelijk.

Om bezoekers zo snel mogelijk naar de juiste plek te helpen hebben we een eenmalige vraag:

Heeft u op dit moment een uitvaartondernemer nodig?

JA NEE