nr: 36391 nog het volgende: De schade welke is veroorzaakt is door omgewaaide bomen [13 stuk" />

Mr Willem van der Putten

Mr Willem van der Putten Spelregels
Over Mr Willem van der Putten
Facultatieve
Sponsors

Storm schade; wie is verantwoordelijk? 2


18 november 2013

Vraag nummer: 36439

N.a.v de vraag vorige week over stormschade vraag nr: 36391 nog het volgende:
De schade welke is veroorzaakt is door omgewaaide bomen [13 stuks] van 20-25 meter hoog,op de begraafplaats. Nu zegt de gemeente dat men als rechthebbende aansprakelijk is,is dat bij omgewaaide bomen ook het geval ,terwijl men redelijker wijs kan aannemen dat zulke hoge bomen bij deze harde wind omgaan.
Wie draait nu voor de schade op.

Antwoord:

Geachte heer,

De houder van de begraafplaats moet aantonen voldoende groot onderhoud aan de bomen uit te voeren of te laten voeren, om niet aansprakelijk te zijn voor de schade. Onder voldoende vaak onderhoud wordt meestal eens in de drie jaar verstaan.

Misschien is het zo dat volgens de beheersverordening van de gemeentelijke begraafplaats het risico van schade aan grafmonumenten bij de rechthebbenden op de graven ligt - ik kan dat nu niet nakijken - maar dat geldt alleen als de begraafplaatshouder ook van zijn kant voldoende doet om schade te voorkomen. Het kan niet zo zijn dat een begraafplaatshouder nooit aan groot onderhoud van het bomenbestand doet met de gedachte dat alle schade toch niet zijn risico is. Want die gedachte is fout. Als bomen regelmatig op dood hout worden gecontroleerd en er toch een keer een tak afwaait, tja, dat is het risico van een rechthebbende. Maar het omwaaien van een groot aantal hele bomen roept de vraag op of deze bomen niet te oud en te kwetsbaar waren. Of ze niet eerder vervangen hadden moeten worden, of iets anders gedaan had moeten worden.

Ik zou u adviseren om 1 of liefst 2 hoveniers een klein rapportje op te laten maken over de situatie van vergelijkbare bomen (ik neem aan dat de omgewaaide inmiddels weggehaald zijn) op de begraafplaats. Als de bomen niet goed onderhouden zijn en te oud zijn, is er zeker een mogelijkheid om de gemeente verantwoordelijk te houden voor de schade aan monumenten.

Er is sinds 2011 een nieuwe wettelijke regeling voor het eigendom van grafmonumenten. Maar dat maakt voor de verantwoordelijkheid van de begraafplaatshouder en van de rechthebbende op een graf geen verschil. Alleen kan het zo zijn dat een derde, de eigenaar van het monument, de gemeente aansprakelijk kan stellen voor de schade aan het monument. Als de rechthebbende en de eigenaar verschillende personen zijn, is het verstandig om samen de gemeente aansprakelijk te stellen.

Zie: Van wie is de grafsteen?


Met vriendelijke groet,

mr W.G.H.M. van der Putten


TIP
Bezoek ook eens de video-adviesrubriek: Infotheek - reportages - kijkersvragen - juridische vragen en antwoorden (klik hier).

Stel een vraag:

Naam *:  
E-mailadres *:
De titel van uw vraag *:
Uw vraag *:
* Wel verplicht, maar wordt niet gepubliceerd in de website (alleen uw vraag en antwoord).   Verzenden >

Heeft u op dit moment een
uitvaartondernemer nodig?

Bel nu: 088 605 1219
Dag en nacht bereikbaar



Nee, ga verder >