Mr Willem van der Putten

Mr Willem van der Putten Spelregels
Over Mr Willem van der Putten
Facultatieve
Sponsors

Schoonzus doet niets aan het graf


8 april 2008

Vraag nummer: 5340  (oude nummer: 10590)

Mijn schoonzus doet niets aan het graf van de overledene, er is niets geregeld en ze gaat vermoedelijk ook niets regelen. Kunnen wij als familie iets doen?

Antwoord:

Geachte mevrouw,

Het hangt er van af wat de familie onder 'iets doen' verstaat.

Alleen de rechthebbende op het graf (de persoon op wiens naam het graf staat, meestal de persoon die de begrafenis heeft geregeld) mag een grafmonument plaatsen. Stel dat de familie een steen wil plaatsen, dan is toestemming van de rechthebbende nodig. De rechthebbende is ook de enige persoon die vergunning voor een monument kan vragen.

Als men onder 'iets doen' verstaat het bijhouden van het graf in de zin van het verwijderen van onkruid, dan is daar geen bezwaar tegen. Maar als men bijvoorbeeld een grafbeplanting wil aanbrengen geldt weer hetzelfde als voor een grafmonument: de rechthebbende kan het weg (laten) halen.

In bepaalde verhoudingen kan het onrechtmatig zijn dat een rechthebbende geen passend grafmonument plaatst of toestaat. Bijvoorbeeld als het gaat om het graf van een ouder, waarbij er voldoende geld in de nalatenschap is om een monument te bekostigen, alle kinderen een monument wensen, maar wanneer één kind - dat toevallig rechthebbende is - dwars ligt. Maar als dat kind erg dwars ligt, is medewerking alleen via de rechter af te dwingen. Bijvoorbeeld de beheerder van de begraafplaats kan nooit zomaar zeggen "Ach, zetten jullie maar een monument"; ook hij is gebonden aan de rechthebbende, die het (alleen)recht heeft.

Als de schoonzus niets wil doen aan het graf van haar overleden man en als de broers en zussen van de man dat niet acceptabel vinden, wordt het al weer een stuk moeilijker om iets af te dwingen. Dan is het primair haar verantwoordelijkheid.

Het is dus best een lastige situatie.

Met vriendelijke groet,

mr W.G.H.M. van der Putten

Stel een vraag:

Naam *:  
E-mailadres *:
De titel van uw vraag *:
Uw vraag *:
* Wel verplicht, maar wordt niet gepubliceerd in de website (alleen uw vraag en antwoord).   Verzenden >

Heeft u op dit moment een
uitvaartondernemer nodig?

Bel nu: 088 605 1219
Dag en nacht bereikbaarNee, ga verder >