Mr Willem van der Putten

Mr Willem van der Putten Spelregels
Over Mr Willem van der Putten
Facultatieve
Sponsors

Richtlijnen voor grafsteen verplaatsen


1 januari 2005

Vraag nummer: 3573  (oude nummer: 5274)

Zijn er richtlijnen mbt het tijdelijk verplaatsen van een grafsteen omdat er ruimte nodig is om het aangrenzende graf in gebruik te nemen, of om iemand bij te zetten?

Antwoord:

Geachte heer of mevrouw,

Hier zijn geen landelijke richtlijnen voor. Wat fysiek wel of niet kan verschilt immers feitelijk sterk per begraafplaats. De houder van een begraafplaats is als enige bevoegd om te beslissen wat op diens terrein wel of niet mogelijk is of toegelaten wordt. Dat behoort gewoon tot het beheer.

Vaak staat ook in de beheersverordening of het beheersreglement van een begraafplaats dat een grafbedekking tijdelijk afgenomen kan worden, als dit nodig is voor een begraving in het buurgraf. Dat is dan trouwens ook in het belang van de rechthebbende van dat graf(monument) zelf, omdat het monument anders kan verzakken of zelfs in het open buurgraf kan schuiven. Het hoeft strikt genomen niet in het reglement of de verordening te staan omdat het tot de algemene beheerstaak van de houder van een begraafplaats behoort, maar dat het er in staat kan veel overbodige discussie voorkomen.

mr W.G.H.M. van der Putten

Stel een vraag:

Op dit moment is het stellen van nieuwe vragen tijdelijk niet mogelijk.

Heeft u op dit moment een
uitvaartondernemer nodig?

Bel nu: 088 605 1219
Dag en nacht bereikbaarNee, ga verder >