Mr Willem van der Putten

Mr Willem van der Putten Spelregels
Over Mr Willem van der Putten
Facultatieve
Sponsors

Regels voor namen op grafstenen


16 december 2015

Vraag nummer: 44579

Zijn er wettelijke of algemene eisen gesteld aan de tekst die op een grafsteen mag staan en in het bijzonder aan de namen? Gebruikelijk lijkt te zijn de naam van de begravene(n) te plaatsen, maar wat als ook de namen van degene(n) die voorheen in hetzelfde graf hebben gelegen geplaatst zijn, terwijl overledenen vanwege verjaring geruimd zijn?

Antwoord:

Geachte heer,

Er zijn geen landelijke, wettelijk of algemene eisen ten aanzien van de tekst of afbeeldingen op grafmonumenten.
Wat wel of niet kan of mag qua vorm en tekst van grafmonumenten op een begraafplaats, wordt geregeld in of krachtens de beheersverordening of het beheersreglement van die begraafplaats. Vaak staat het in een uitvoeringsregeling van de verordening of het reglement.

Er zijn vaak geen detailleerde regels voor teksten maar wel lokale gebruiken, die kunnen afwijken van wat elders gebruikelijk is. Ik ken bijvoorbeeld plaatsen waar, als een man of vrouw overlijdt, diens echtgenote of echtgenoot ook op de steen vermeld wordt. En plaatsen waar dat niet gebeurt. Dat kan dus alle twee.

Ik ken ook voorbeelden waar namen van personen die vroeger in dat familiegraf gelegen hebben, nog steeds op de grafsteen vermeld worden. Daar is niets op tegen.
Ik kan mij niet herinneren ergens ooit regels voor de tekst op grafmonument gezien te hebben, die verbieden om andere namen op een steen te zetten dan personen die daar begraven zijn of wiens as daar is bijgezet.

Zie ook andere vragen over de teksten en afbeeldingen op grafmonumenten in de subrubriek 'Grafsteen / monument' van de rubriek 'Begraven'.

Met vriendelijke groet,

mr W.G.H.M. van der PuttenTIP
Laat nabestaanden niet onnodig zoeken. Registreer of u een uitvaartverzekering hebt op uitvaartverzekeringsregister.nl
Ook verstandig om in te vullen als u GEEN verzekering hebt.

TIP
Vergelijk offertes van uitvaartondernemers via de site Uitvaartmarkt.nl


TIP
Bezoek ook eens de video-adviesrubriek: Infotheek - reportages - kijkersvragen - juridische vragen en antwoorden (klik hier).

Stel een vraag:

Op dit moment is het stellen van nieuwe vragen tijdelijk niet mogelijk.

Heeft u op dit moment een
uitvaartondernemer nodig?

Bel nu: 088 605 1219
Dag en nacht bereikbaarNee, ga verder >