Mr Willem van der Putten

Mr Willem van der Putten Spelregels
Over Mr Willem van der Putten
Facultatieve
Sponsors

Plaatsing grafmonument (afwijking van maximale maat)


16 september 2014

Vraag nummer: 39867

Geschil tussen rechthebbende en gemeente hoe het monument op het graf komt. volgens onze beheers verordering is Max. Lengte 190 mtr.
En deze rechthebbende wil het monument over de kist

Antwoord:

Geachte heer,

Iemand kan wel een wens hebben, maar u als gemeente moet zich natuurlijk houden aan wat (waarschijnlijk) in (de uitvoeringsregeling van) de beheersverordening voor de begraafplaatsen staat. U kunt niet 'zomaar' een uitzondering maken. Dat is niet eerlijk ten opzichte van anderen die dit misschien ook wel gewild zouden hebben, maar zich toch keurig aan de regels gehouden hebben. En het schept precedenten waar andere zich ook op kunnen beroepen. Dan blijft er van de regels niets meer over.

Wat kan iemand doen die het daar niet mee eens is?
Als iemand het er echt niet mee eens is en dit een heel belangrijk punt is, kan hij een opgraving en herbegraving regelen. Dan kan de overledene 'verhuizen' naar een ander begraafplaats waar de grafbedekking in overeenstemming met de wensen van de rechthebbende is. Dit moet dan wel vrij snel na de begrafenis gebeuren. Algemeen beleid, landelijk, is dat een opgraving wordt toegestaan mits het binnen 2 maanden na de begrafenis wordt aangevraagd.

Als men geen opgraving wil of wanneer dit niet meer kan, kan er nog wel een toets plaatsvinden of het juist is dat de gemeente de rechthebbende aan deze maximale maat houdt. De rechthebbende kan een aanvraag doen voor een groter monument en daarbij misschien een beroep doen op precedenten op de betreffende begraafplaats. De gemeente moet dan een afweging maken en een besluit nemen: de gevraagde vergunning afgeven of niet. Als de vergunning geweigerd wordt, kan de rechthebbende bezwaar maken en vervolgens eventueel zelfs in beroep gaan bij de rechtbank.
Dat klinkt allemaal als een heel gedoe. Dat is het ook. Maar het is wel een faire manier om de zaak te toetsen en eventueel misschien zelfs uiteindelijk de rechter te laten oordelen of dit wel juist is of niet.

Met vriendelijke groet,

mr W.G.H.M. van der Putten


TIP
Vergelijk offertes van uitvaartondernemers via de nieuwe site Uitvaartmarkt.nl

TIP
Bezoek ook eens de video-adviesrubriek: Infotheek - reportages - kijkersvragen - juridische vragen en antwoorden (klik hier).
Zoals de vraag: Van wie is de grafsteen?


TIP
www.urnenwinkel.nl. De mooiste collectie urnen voor de beste prijs.

Stel een vraag:

Op dit moment is het stellen van nieuwe vragen tijdelijk niet mogelijk.

Heeft u op dit moment een
uitvaartondernemer nodig?

Bel nu: 088 605 1219
Dag en nacht bereikbaarNee, ga verder >