Mr Willem van der Putten

Mr Willem van der Putten Spelregels
Over Mr Willem van der Putten
Facultatieve
Sponsors

Oude dekplaten gebroken


3 september 2009

Vraag nummer: 6842  (oude nummer: 13738)

Na het overlijden van een familielid dienden beide platen van dubbele graf (eigendom) verwijderd te worden voor de begrafenis. Beide dekplaten (uit 1972) zijn hierbij gebroken. Reden: slechte kwaliteit fundering zegt men. Is het bedrijf dat deze verwijderd heeft hiervoor aansprakelijk en normaal gesproken ook hiervoor verzekerd? Wij krijgen nu een forse offerte voor nieuwe platen nl.

Antwoord:

Geachte heer of mevrouw,

Wij kunnen natuurlijk niet van achter het beeldscherm beoordelen wat de oorzaak van het breken van de dekplaten is. Het kan van zoveel factoren afhangen: de kwaliteit van het materiaal, de dikte van het materiaal en inderdaad ook als de fundering niet goed was of in de loop der tijd verzakt is.

Het bedrijf valt alleen een verwijt te maken als het de platen zou hebben laten vallen of opzettelijk had vernield. Maar bij platen die bijna 40 jaar oud zijn kan de conditie ook gewoon achteruit gaan.
Veel mensen denken dat steen onverwoestbaar is, maar dat is niet zo. U moet ook maar eens bedenken wat platen moeten doorstaan. U moet op een warme zomerdag maar eens uw hand op een steen leggen, die in de zon heeft gestaan. Dan trekt u uw hand snel terug, zo warm is die. Stenen en platen kunnen binnen 24 uur met forse temperatuurschommelingen te maken krijgen, van soms wel enkele tientallen graden. Steen zet uit en krimpt. Er ontstaan haarscheurtjes etc.

Wanneer een fundering deels verzakt, krijgen platen soms te weinig steun en komt er spanning op de platen te staan.
U moet ook bedenken dat de ondergrond op een begraafplaats voordurend in beweging is. In een graf wordt begraven en ook in graven naast en achter het graf. Bij elke begraving komt in een kist een flinke bel lucht in de grond. Graven zijn vaak 2 of soms wel 3 meter diep. De kist vermolmt en het zand in en rond het graf begint in te klinken. Daar valt niet op te funderen. Men kan moeilijk heipalen van 4 meter de grond in slaan.

De risico's van een dergelijke breuk zijn gewoon voor rekening van de eigenaar van het monument. Er bestaan bij mijn weten ook geen (bedrijfs)verzekeringen voor dit soort schades. Het is gewoon pech, maar bij zulke oude platen is het niet ongewoon.

Met vriendelijke groet,

mr W.G.H.M. van der Putten

Stel een vraag:

Naam *:  
E-mailadres *:
De titel van uw vraag *:
Uw vraag *:
* Wel verplicht, maar wordt niet gepubliceerd in de website (alleen uw vraag en antwoord).   Verzenden >

Heeft u op dit moment een
uitvaartondernemer nodig?

Bel nu: 088 605 1219
Dag en nacht bereikbaarNee, ga verder >