Mr Willem van der Putten

Mr Willem van der Putten Spelregels
Over Mr Willem van der Putten
Facultatieve
Sponsors

Oneigenlijk gebruik voorschriften grafbedekking Soest


4 januari 2016

Vraag nummer: 44718

Geachte heer van der Putten

Het is me opgevallen dat in een aantal gemeenten, waaronder Soest, oneigenlijke technische eisen worden gesteld aan de grafbedekking, eisen die vooral bedoeld lijken te zijn om uniformering af te dwingen.
Het werkt zo: zodra een nabestaande de naam van de overledene op het graf wil aanbrengen, in de vorm van een plaatje of op een ornament dat enkele kilo's weegt, geldt direct de eis om deze zaken vast te maken aan een object dat 'het monument' wordt genoemd (ook al wil de nabestaande verder niets op het graf). Dit 'monument' dient vervolgens van een gewapend betonnen fundering te worden voorzien, ongeacht het gewicht van het daarop rustende 'monument'. Een technische rechtvaardiging voor dit voorschrift is er niet: de honderden kilo's zware fundering laat het risico op verzakkingen eerder toe- als afnemen (om die reden is zo'n fundering op sommige kerkhoven dan ook verboden).
Deze 'oplossing' jaagt de nabestaanden wel flink op kosten, niet alleen voor het aanbrengen van en mogelijk herstel van een verzakte fundering, maar verdubbelt daarnaast ook nog eens de jaarlijkse onderhoudskosten (waarom eigenlijk? De gemeente heeft er niet meer werk aan)
Graag uw mening: is dit een voorbeeld van het juridisch oneigenlijk gebruik van de voorschriften of niet?

Vriendelijke groeten,

C.Kroos

Antwoord:

Geachte heer,

Het is mij nooit opgevallen dat gemeenten oneigenlijke eisen stellen aan de grafbedekking; dat ogenschijnlijk technische eisen eigenlijk alleen bedoeld zijn om uniformering te bewerkstelligen. U bent de eerste in lange tijd die daar over klaagt.
Als een begraafplaatshouder uniformering wenst, kan hij dat eenvoudig direct regelen. Er is geen omweg van oneigenlijke argumenten nodig.

Ik heb eens even op de site Overheid.nl gekeken of ik de geldende regelgeving voor de begraafplaatsen van de gemeente Soest kon vinden. Ik vond daar wel de beheersverordening (uit 2014 en een oudere versie uit 2010), maar niet de geldende uitvoeringsregels voor grafbedekkingen. Ook blijken de Verordeningen lijkbezorgingsrechten pas sinds kort op de site te staan. Regelingen ouder dan 2014 staan niet op de site.
Op de site van de gemeente zelf is wel wat meer te vinden, maar geen regelingen lijkbezorgingsrechten van voor 2012 en ook geen oudere regelingen voor grafbedekkingen. Wel beleidsregels uit 2014.

Ik word uit die regels ook niet veel wijzer, in die zin dat ik in het door u beschreven geval kan zeggen of het wel of niet binnen de regels valt.

Ik zou iedereen die meent dat van oneigenlijk gebruik sprake is, aanraden om een bezwaarschrift in te dienen wanneer een aanvraag is afgewezen. Ik kan mij voorstellen dat het niet eens zozeer de regels zelf zijn, maar de interpretatie ervan die het knelpunt vormen. Laat de kwestie dan maar toetsen door een onafhankelijke gemeentelijke commissie voor de bezwaarschriften.

Met vriendelijke groet,

mr W.G.H.M. van der Putten


TIP
Laat nabestaanden niet onnodig zoeken. Registreer of u een uitvaartverzekering hebt op uitvaartverzekeringsregister.nl
Ook verstandig om in te vullen als u GEEN verzekering hebt.

TIP
Vergelijk offertes van uitvaartondernemers via de site Uitvaartmarkt.nl


TIP
Bezoek ook eens de video-adviesrubriek: Infotheek - reportages - kijkersvragen - juridische vragen en antwoorden (klik hier).
Zoals: Van wie is de grafsteen?


TIP
www.urnenwinkel.nl. De mooiste collectie urnen voor de beste prijs.

Stel een vraag:

Naam *:  
E-mailadres *:
De titel van uw vraag *:
Uw vraag *:
* Wel verplicht, maar wordt niet gepubliceerd in de website (alleen uw vraag en antwoord).   Verzenden >

Heeft u op dit moment een
uitvaartondernemer nodig?

Bel nu: 088 605 1219
Dag en nacht bereikbaar



Nee, ga verder >