Mr Willem van der Putten

Mr Willem van der Putten Spelregels
Over Mr Willem van der Putten
Facultatieve
Sponsors

Herbegrafenis en steen mee


14 oktober 2004

Vraag nummer: 3378  (oude nummer: 4810)

oma is 15 sept. j.l. overleden. opa al in 1978, beiden in Tilburg. Is het mogelijk om opa bij oma (op een ander kerkhof) te leggen en ook de zerk van dat kerkhof mee te nemen? Wat zouden de kosten daarvan zijn?
met vr. groet,
Perry van den Hout.

Antwoord:

Geachte heer,

Dat is zeker mogelijk. Er is wel verlof van de burgemeester voor nodig om de resten van uw grootvader op te graven, maar na 10 jaar na de begrafenis is dat in principe een formaliteit. Het moet ook wel de instemming hebben van de rechthebbende van het graf waarin hij thans rust.

Ook zal het mogelijk zijn de steen mee te nemen. Maar elk kerkhof heeft zijn eigen regels voor monumenten, dus is het verstandig om vooraf na te gaan of er een probleem zou kunnen ontstaan. Niet dat u met een witte steen voor poort staat als er alleen zwarte geplaatst mogen worden, of met een staande als alleen een liggende mag, of met een van 120 cm als de maximumhoogte 90 cm is. Dat soort dingen.

Over de kosten kan ik niets zeggen, omdat het van heel veel factoren afhangt. Ofdat eigen personeel van de oude begraafplaats het werk uitvoert of niet, of een grote kist of klein bottenkistje nodig is, ofdat er mogelijk leges betaald moeten worden voor de opgraving, wat de leges voor begraving zijn, etc. De kosten kunnen naar mijn inschatting tussen 400,- en 2.000,- liggen, maar daartussen zit zoveel, dat u eigenlijk nog niets weet. Ik ken wel plaatsen waar men alleen voor het recht om op te mogen graven al 2.000,- vraagt.... Voor dat bedrag is er dus nog geen spade de grond in: het is alleen een soort belasting om opgraven te ontmoedigen. Gelukkig zijn dat uitzonderingen.
U komt er alleen achter door eerst - vrijblijvend - met de begraafplaatsbeheerder van opa's graf te praten om te achterhalen wat zijn kosten en voorwaarden zijn, dan met de begraafplaats waar hij naar toe moet en derden/bedrijven waar zij u naar verwijzen. Dan kunt u een kostenplaatje opstellen.

Zie ook andere vragen over kosten in de sub-rubriek Opgraven en herbegraven van de rubriek Begraven.

mr W.G.H.M. van der Putten

Stel een vraag:

Op dit moment is het stellen van nieuwe vragen tijdelijk niet mogelijk.

Heeft u op dit moment een
uitvaartondernemer nodig?

Bel nu: 088 605 1219
Dag en nacht bereikbaarNee, ga verder >