Mr Willem van der Putten

Mr Willem van der Putten Spelregels
Over Mr Willem van der Putten
Facultatieve
Sponsors

Copyright grafsteen


14 augustus 2004

Vraag nummer: 3260  (oude nummer: 4553)

Is het toegestaan afbeeldingen te kopieren van een grafsteen en toe te passen op een nieuwe grafsteen zonder voorafgaande toestemming van de eigenaar van het graf ? ( de speciaal voor ons ontworpen afbeelding op het grafsteentje van ons zoontje is zonder toestemming gekopieerd en toegepast op een ander steentje, notabene op dezelfde begraafplaats) wat is hiervoor wettelijk geregeld ?

Antwoord:

Geachte heer,

Ja, het is toegestaan om afbeeldingen te copiƫren zonder toestemming van de eigenaar van een object (zeg ik even oneerbiedig zakelijk). Maar het is niet zonder meer toegestaan om afbeeldingen te copiƫren zonder toestemming van de ontwerper van de afbeelding.
Er is mijns inziens geen sprake van copyright (dat zeg je alleen van boeken, foto's en artikelen), maar van intellectueel eigendomsrecht.
Dus niet u als eigenaar van het grafmonument, maar de ontwerper van de afbeelding is in zijn of haar rechten aangetast.

Nu is het de vraag wat je daar tegen kunt of mag doen. Ik proef uit uw vraag dat u het liefste zou willen dat het andere grafsteentje zou verdwijnen, althans 'uw' afbeelding daarop. Ik weet niet of je dat kunt eisen. Wellicht is alleen een schadevergoeding (aan de ontwerper) mogelijk. Daarbij moet men niet denken aan bedragen van duizenden euro's, maar aan veel kleinere bedragen. Het hangt van de mate van inbreuk af.
Als de afbeelding (mede) op uw aanwijzing is ontworpen, hebt u zelf ook intellectuele eigendomsrechten.

Hoe ver je kunt of mag gaan in het verbieden van het gebruik van de afbeelding, durf ik niet te zeggen. Dat is een heel apart vakgebied. Ik ken de regelgeving op dit terrein niet en de jurisprudentie niet.

U zou met uw vraag eens naar een advocaat of rechtswinkel kunnen gaan.

mr W.G.H.M. van der Putten

Stel een vraag:

Op dit moment is het stellen van nieuwe vragen tijdelijk niet mogelijk.

Heeft u op dit moment een
uitvaartondernemer nodig?

Bel nu: 088 605 1219
Dag en nacht bereikbaarNee, ga verder >