Mr Willem van der Putten

Mr Willem van der Putten Spelregels
Over Mr Willem van der Putten
Facultatieve
Sponsors

Bijzondere grafmonumenten


28 augustus 2002

Vraag nummer: 958  (oude nummer: 1288)

Mon Oct 19 00:44:24 1998

Geachte heren en dames. Zijn er particuliere begraafplaatsen waar je een bijzonder grafmonument kunt neerzetten?

C. Oudshoorn

Antwoord:

Geachte heer of mevrouw,

U vraagt of er particuliere begraafplaatsen zijn waar je een bijzonder grafmonument kunt neerzetten.
Natuurlijk zijn die er. Vele. En ook vele gemeentelijke of kerkelijke begraafplaatsen waar dat kan. Alleen is het de vraag wat u 'een bijzonder monument' noemt. Want vele begraafplaatsen hanteren wel regels voor formaten van monumenten.
Dat heeft ten eerste te maken met de maten van het graf. Als iets uitsteekt, is dat natuurlijk vervelend voor het buurgraf.
Voorts hebben veel begraafplaatsen toch een bepaalde tuinarchitectuur en bepaalde vakken voor bepaalde soorten monumenten, staand of liggend. Daar plotsklaps iets totaal afwijkends tussen hebben staan, qua formaat of kleur, slaat als een tang op een varken. Dat detoneert, al is het ontwerp op zich nog zo fraai of origineel.
Maar sommige originele ontwerpen detoneren helemaal niet, al is het een ander formaat of materiaal. Er zijn veel begraafplaatsen die niet alleen ruimte bieden, maar originele ontwerpen aanmoedigen.

Er zijn vele aanbieders van bijzondere grafmonumenten. Ten eerste is bij de 'gewone' steenhouwer vaak ook al veel mogelijk, als u met een bepaald ontwerp komt. Van bijzondere ontwerpen in glas vindt u op deze site ook diverse voorbeelden (www.uitvaart.nl/tetterode). De kunstenaarsgroep Memento Mori in Amsterdam levert al jaren bijzonder werk. Sinds begin dit jaar is in Amstelveen de galerie De Amsteltuin actief met advies en bemiddeling inzake funeraire kunst (www.world-wide-gallery.com/amstel/memor). U kunt ook met individuele kunstenaars direct contact opnemen. "Waarom gaat u voor een grafmonument niet naar een beeldhouwer?" is een slogan van het Atelier voor Beeldhouwwerken in Rotterdam (www.atelier.box.nl). En zo zijn er nog vele.

Ik weet niet in welke plaats of regio u woont, anders zou ik u wel wat kunnen mailen over begraafplaatsen in uw omgeving. U kunt het beste zelf eens op begraafplaatsen kijken en met de beheerder de mogelijkheden bespreken. Vaak is meer mogelijk dan u op het eerste gezicht denkt.

W. van der Putten

19 oktober 1998

Stel een vraag:

Op dit moment is het stellen van nieuwe vragen tijdelijk niet mogelijk.

Heeft u op dit moment een
uitvaartondernemer nodig?

Bel nu: 088 605 1219
Dag en nacht bereikbaarNee, ga verder >