Mr Willem van der Putten

Mr Willem van der Putten Spelregels
Over Mr Willem van der Putten
Facultatieve
Sponsors

Aansprakelijkheid voor schade bij verwijderen monument


4 mei 2006

Vraag nummer: 4426  (oude nummer: 7948)

Geachte heer van de Putten,

In opdracht van een familie wordt door de steenhouwer een monument verwijderd. Tijdens het verwijderen ontstaat er schade aan het monument. Wie is verantwoordelijk? Kan een familie de uitvaartonderneming aansprakelijk stellen omdat deze, namens de familie, opdracht heeft gegeven voor het verwijderen van het monument?

Antwoord:

Geachte heer,

Wiew aansprakelijk is of het risico draagt voor de schafde, kan ik zo niet zeggen. Het hangt van het soort schade af. Als het bijvoorbeeld een oud natuurstenen zerk is, met haarscheurtjes, waarbij breuk ontstaat, is het verwijderen en herplaatsen van de steen het risico van de rechthebbende op het graf.
Als de steen intact en in goede staat was, maar er schade is ontstaan doordat de steen uit de hijskraan van de steenhouwer viel, is dat het beroepsrisico van de steenhouwer. Dan is die aansprakelijk.

Ik zie echter geen enkele rechtsgrond of reden - behalve om de bekende zondebok te zoeken - om de uitvaartonderneming aansprakelijk te stellen. Die draagt in deze geen enkel risico en heeft zelf de schade niet veroorzaakt. In gewoon Nederlands: het slaat helemaal nergens op om de uitvaartonderneming aansprakelijk te stellen.

Met vriendelijke groet,

mr W.G.H.M. van der Putten

Stel een vraag:

Op dit moment is het stellen van nieuwe vragen tijdelijk niet mogelijk.

Heeft u op dit moment een
uitvaartondernemer nodig?

Bel nu: 088 605 1219
Dag en nacht bereikbaarNee, ga verder >