Kosten cremeren van botten na ruiming graf


12 oktober 2012

Vraag nummer: 32180

mijn schoonvader is 40 jaar geleden overleden, als het graf geruimd word en wij willen de resten laten cremeren, wat zijn daar de kosten dan van?

Antwoord:

Geachte mevrouw,

De kosten van het cremeren van stoffelijke resten bedragen waarschijnlijk zo rond de EUR 500,- tot 550,-. Wat de kosten van het apart houden van botten bij de ruiming van het graf en van het transport zijn, kan ik u niet zeggen, maar de beheerder van de betreffende begraafplaats waarschijnlijk wel.

Wat betreft het transport moet er rekening mee worden gehouden dat niet alleen 'schone botten' kunnen worden aangetroffen. Dat kan incidenteel voorkomen. Dan hebt u misschien nog extra kosten aan een groot formaat kist.

Zie ook de vele andere vragen hierover in de subrubriek 'Opgraven en (herbegraven of) cremeren'.

Zoals de vragen Opgraving en crematie; mogelijk en kosten?, Kosten van opgraven en dan cremeren en Wat zijn de kosten van een opgraving en crematie? en ook Is opgraven en cremeren toegestaan; wat zijn de kosten?

In oude vragen van voor 1 januari 2010 staat nog dat naast vergunning van de burgemeester ook verlof van de officier van justitie nodig is. De wet is per 1 januari 2010 gewijzigd. Alleen als iemand minder dan een jaar geleden overleden en begraven is, is voor het opgraven en cremeren nog toestemming van de officier van justitie nodig. Als het langer geleden is, is geen vergunning van de officier van justitie nodig.

Dit speelt echter alleen bij een opgraving, niet als het graf toch al geruimd zou worden. Dan is geen vergunning van de burgemeester nodig.

Als het graf nog niet geruimd zou worden is altijd ook toestemming nodig van de persoon op wiens naam het graf staat, als het om een eigen of particulier graf gaat. Bij een algemeen graf moet de toestemming komen van de persoon die de begrafenis heeft geregeld. Als die persoon overleden is, kan een andere nabestaande de toestemming geven.

Met vriendelijke groet,

mr W.G.H.M. van der Putten

TIP
Bezoek ook eens de video-adviesrubriek: Infotheek - reportages - kijkersvragen - juridische vragen en antwoorden (klik hier).

Zie over opgraven en herbegraven of cremeren ook:

Stel een vraag:

Naam *:  
E-mailadres *:
De titel van uw vraag *:
Uw vraag *:
* Wel verplicht, maar wordt niet gepubliceerd in de website (alleen uw vraag en antwoord).   Verzenden >