Mr Willem van der Putten

Mr Willem van der Putten Spelregels
Over Mr Willem van der Putten
Facultatieve
Sponsors

Graf opruimen (zus wil ruimen, ik niet)


19 mei 2009

Vraag nummer: 6543  (oude nummer: 13054)

Geachte M,

Nadat mijn vader is overleden,dec 2008. Mijn moeder eerder april 1982, allebei de ouders zijn gecremeerd.Nu wil mijn jongste zusje het graf laten ontruimen van een overleden broertje en zusje. Zij liggen samen in één grafje. Mijn vader heeft altijd de onderhoudskosten betaald. Kan zij dit zomaar zonder toestemming van de anderen doen ? We zijn met 4 kinderen.
Als zij het graf op laat ruimen zit er dan ook een kostenplaatje aan verbonden?
Wil er nog even bij vermelden dat ik tegen haar besluit ben als oudste waar het zusje zich dus niks van aantrekt.

Bvd Mw. XX

Antwoord:

Geachte mevrouw,

Niemand kan een graf laten ontruimen. Het ruimen van een graf is altijd een beslissing van de houder van de begraafplaats.
Wel kan iemand afstand doen van een graf, zodat de houder het kan ontruimen. Maar alleen iemand die de rechten op een graf heeft, kan afstand doen.
Waarschijnlijk had uw vader de rechten. Uw jongste zus kan alleen afstand doen, nadat ze na het overlijden van uw vader de rechten bij de administratie van de begraafplaats heeft gevraagd en gekregen. Maar misschien is dat helemaal nog niet gebeurd. Dan kunt u de rechten op het grafje vragen en daarmee ruiming voorkomen. Neem dus snel contact op met de administratie.

Stel dat uw zusje toch de rechten al heeft, dan kan ze alleen afstand doen, maar verder niets. U kunt bij de begraafplaats kenbaar maken dat u, als uw zusje afstand wil doen, de rechten graag overneemt. Die krijgt u normaal gesproken dan ook. Uiteraard zijn dan ook de kosten voor u. U kunt dit het beste schriftelijk bij de begraafplaats aankaarten en om een schriftelijke reactie vragen.

Andere kinderen hoeven niet mee te besluiten over het afstand doen van een graf; dat kan alleen de rechthebbende. En wel alleen. U kunt ook alleen besluiten om de rechten over te nemen.

Nog even voor de volledigheid. Stel dat er een rechtszaak over het grafje zou komen, dan zou de rechter zeker zeggen dat de persoon die het grafje in stand wil houden, de rechten moet krijgen. Niemand heeft een redelijk belang bij het ruimen van een grafje, wel bij het in stand houden er van.

Zie vergelijkbare vragen over ruimingen die andere familieleden niet wensen, in de subrubriek Begraven > Graf ruimen.

Met vriendelijke groet,

mr W.G.H.M. van der Putten

Stel een vraag:

Op dit moment is het stellen van nieuwe vragen tijdelijk niet mogelijk.

Heeft u op dit moment een
uitvaartondernemer nodig?

Bel nu: 088 605 1219
Dag en nacht bereikbaarNee, ga verder >