Betaling kosten ruiming graf


6 november 2017

Vraag nummer: 52627

bij het graf ruimen zijn we verplicht die kosten te betalen
ik kan dat niet vinden in het maar volgens het is de houder van de begraafplaats dat te betalen

Antwoord:

Geachte heer,

Of u verplicht bent die kosten te betalen, weet ik niet. Men moet eerst maar eens helder aantonen waarom die verplichting er zou zijn. Alleen zeggen 'U bent het verplicht' levert geen verplichting op.

In de meeste gevallen die mij worden voorgelegd, is die verplichting er niet. Er is meestal alleen een verplichting als die in een overeenkomst over de uitgifte van het graf staat. De begraafplaatshouder kan vaak geen oude verplichting aantonen. Want die was er gewoonlijk niet.
Soms is het een sterk staaltje dat in het oude reglement van veel RK begraafplaatsen staat dat de kosten van uitgifte van een graf ook de kosten van onderhoud en van ruiming van het graf omvatten, maar men later toch een aparte rekening voor het ruimen stuurt. Het is overduidelijk dat zoiets niet kan.

Zie het uitgebreide antwoord op vraag nummer 7715 'Graf opzeggen / kosten ruimen grafmonument' in de lijst van Meest gestelde vragen van de Juridische adviesrubriek van Uitvaart.nl.
Vergelijk ook vraag nummer 51664 'Kosten verwijderen grafsteen einde huurperiode'.
En vele andere vragen, zoals 'Kosten verwijderen grafsteen einde huurperiode' in de subrubriek 'Grafsteen / monument' of 'Ruiming van een graf betalen? (door willekeurige nabestaande)' in de subrubriek 'Graf ruimen / ruiming begraafplaats'.

Met vriendelijke groet,

mr W.G.H.M. van der Putten


TIP
Laat nabestaanden niet onnodig zoeken naar oude polissen. Registreer of u een uitvaartverzekering hebt op uitvaartverzekeringsregister.nl
Ook verstandig om in te vullen als u GEEN verzekering hebt.

TIP
Vergelijk snel en eenvoudig offertes van uitvaartondernemers via de site Uitvaartoffertes.nl

TIP
Bezoek ook eens de video-adviesrubriek: Infotheek - reportages - kijkersvragen - juridische vragen en antwoorden (klik hier).
Zoals bijvoorbeeld: Mag je samen met je huisdier worden begraven?


TIP
Melden van overlijden. Landelijk gratis meldnummer overlijden: 0800-783 73 43.

Stel een vraag:

Naam *:  
E-mailadres *:
De titel van uw vraag *:
Uw vraag *:
* Wel verplicht, maar wordt niet gepubliceerd in de website (alleen uw vraag en antwoord).   Verzenden >