Ruiming van een graf betalen? (door willekeurige nabestaande)


3 oktober 2017

Vraag nummer: 52208

Kan een begraafplaatshouder mij de kosten van een graf in rekening brengen? Omdat ik (als enige vd familie) nog regelmatig op het kerkhof vertoef, wordt ik aangesproken op ruiming van het graf van opa en oma. Niemand van de neven en nichten is van plan die kosten te betalen. De begraafplaatshouder kan toch niet zomaar willekeurig iemand aanwijzen om ruimingskosten te laten vergoeden?

Antwoord:

Geachte heer,

Dat klopt. Een begraafplaatshouder kan zeker niet een willekeurige nabestaande aanwijzen om ruimingskosten te betalen. Alleen de rechthebbende van het graf.

Verder is het ook de vraag of die ruimingskosten wel terecht zijn. Meestal niet, naar mijn ervaring. Een begraafplaatshouder mag alleen kosten voor het ruimen van het graf rekenen als dat al was vastgelegd in de overeenkomst waarmee het graf is uitgegeven of verlengd. Anders niet. De begraafplaatshouder zal aan de hand van de overeenkomst moeten aantonen dat er een verplichting is. Vaak is dat niet het geval; dan kan men ook niets vorderen.

Normaal gesproken zitten de kosten van het ruimen van een graf in het tarief dat bij de uitgifte van het graf wordt berekend.

Zie het uitgebreide antwoord op vraag nummer 7715 'Graf opzeggen / kosten ruimen grafmonument' in de lijst van Meest gestelde vragen van de Juridische adviesrubriek van Uitvaart.nl.
Vergelijk ook vraag nummer 51664 'Kosten verwijderen grafsteen einde huurperiode'.

Met vriendelijke groet,

mr W.G.H.M. van der Putten


TIP
Laat nabestaanden niet onnodig zoeken naar oude polissen. Registreer of u een uitvaartverzekering hebt op uitvaartverzekeringsregister.nl
Ook verstandig om in te vullen als u GEEN verzekering hebt.

TIP
Vergelijk snel en eenvoudig offertes van uitvaartondernemers via de site Uitvaartoffertes.nl

TIP
Bezoek ook eens de video-adviesrubriek: Infotheek - reportages - kijkersvragen - juridische vragen en antwoorden (klik hier).
Zoals bijvoorbeeld: Mag je samen met je huisdier worden begraven?


TIP
Melden van overlijden. Landelijk gratis meldnummer overlijden: 0800-783 73 43.

Stel een vraag:

Naam *:  
E-mailadres *:
De titel van uw vraag *:
Uw vraag *:
* Wel verplicht, maar wordt niet gepubliceerd in de website (alleen uw vraag en antwoord).   Verzenden >